HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Tudásdepó, modern könyvtár pályázat Borsod-Abaúj-Zemplénben

2009. január 28. (szerda) 12:46
 
Önkormányzati együttműködés a kultúráért és a fejlődésért Konzorciumi megállapodás és Együttműködési Nyilatkozat aláírására került sor...

... a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat kezdeményezésére január 26-án, a Megyeháza Szász Termében. A Társadalmi Megújulás Operatív Program Tudásdepó-Expressz című pályázatát a megyei önkormányzat mellett még több települési önkormányzat és intézmény is támogatta.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye közgyűjteményeiben, szak-, valamint oktatási intézményeinek könyvtáraiban őrzött dokumentumok jelentős értéket képviselnek. Az erre épített szolgáltatások és az itt előállított és közvetített információk nélkülözhetetlenek az oktatás, a képzés, az élethosszig tartó tanulás folyamatában, ugyanakkor elengedhetetlen eszközei az innovációnak, a fejlesztésnek, a művelődésnek is.

[1_300] Konyvtar3.jpg

Az egyes intézményekben tárolt dokumentumok számbavétele, az információk korlátlan hozzáférésének biztosítása, a szolgáltatások folyamatos fejlesztése alapfeltétel ahhoz, hogy a megyében élők hozzájussanak a számukra szükséges dokumentumokhoz. Ehhez ma az informatikai fejlesztés megfelelő hátteret biztosít, mellyel legyőzhetők a fizikai és földrajzi hátrányok, csökkenthetők az esélykülönbségek, és hatékonyabbá, gazdaságosabbá tehető a különböző könyvtári gyűjteményekben folyó munkák.

[2_300] Konyvtar1.jpg

A II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár kezdeményezésére a jövőben a megye könyvtáraiban őrzött dokumentumvagyonhoz bárki korlátozás nélkül hozzáférhet, akár otthonról igénybe veheti a különféle szolgáltatásokat. Olyan virtuális közös adatbázis kiépítésére kerül sor, ami a megyei közgyűjtemények, információforrások, oktatási, helyismereti és egyéb közösségi adatbázisok közös felületről történő elérhetőségét biztosítja.

[3_300] Konyvtar2.jpg

A projekt megvalósításában résztvevő közgyűjtemények mellett a fejlesztések kedvezményezettjei lesznek azok az oktatási intézmények is, melyekkel a konzorcium tagjai együttműködést kötöttek.

A konzorcium tagjai

II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár, mint a konzorcium vezetője; a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati és Közművelődési Intézet; a Művelődés Háza és Könyvtára Sárospatakról, a Városi Könyvtár Sátoraljaújhelyről (itt a pályázatot az Önkormányzat nyújtja be); a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár Abaújszántóról (itt is az Önkormányzat nyújtja be a pályázatot) és az Ózdi Művelődési Intézmények.

A pályázatból többek között megvalósításra kerül

    * Megyei könyvtári informatikai hálózatra alapozott szolgáltatás és tartalomfejlesztés, a megye és az érintett települések, kistérségek lakosságának minőségi, akadálymentes könyvtári-információs ellátása.
    * Oktatási és kulturális intézmények együttműködésében megvalósuló szolgáltatásfejlesztés.
    * Tanulást segítő dokumentum- és információ-szolgáltatási rendszerek és adatbázisok összehangolás és fejlesztése.
    * Webes szolgáltatások fejlesztése, olvasási és digitális kompetenciát fejlesztő programok szervezése, a tehetséggondozás támogatása.
    * A könyvtári on-line szolgáltatások 24 órás elérhetősége többnyelvű, interaktív honlapon.
    * Megyei Tudástár kialakítása.

forrás: www.baz.hu

Vissza