HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Nemzeti Zarándoklat 2009.

2009. március 12. (csütörtök) 12:03
 
Országunkért, településeinkért, közösségeinkért az egyetértés és a szeretet reményében. Kezdeményezésünk indítéka, hogy hazánkban a negatív folyamatok felgyorsultak. Nemzetünk mély morális és gazdasági válságban van. A társadalmi rétegek egymással szembe fordultak, a szegénység, a kilátástalanság és a tehetetlenség egyre nagyobb feszültséget okoz, elszaporodtak a brutális, erőszakos támadások, hétköznapi cselekedetté vált a megélhetési bűnözés.

Gyűlölet gyűlöletet, erőszak erőszakot szül. A parlamentben ülő pártpolitikai elit nemzeti, gazdasági, etnikai és vallási problémáink megoldására nem képes. Egymással való civódásuk nem ad teret az alulról jövő kezdeményezéseknek, valós reformok helyett csak megszorítások történnek. A felelősséget pedig a legvédtelenebb csoportokra terelik.

Mi, a települések polgármesterei – mint a két malomkő között őrlődő búzaszemek – a saját bőrünkön érezzük állampolgáraink egyre sokasodó gondjait, és a mindnyájunkat sanyargató kormányzati intézkedések elvárásait. Az állampolgárok alapvető igényeinek kiszolgálását települési és megyei intézményeinkkel (pl.: iskolák, egészségügy, közmunkák stb.) látjuk el. Az elmúlt évek során szomorúan tapasztaljuk, hogy életközösségeink rombolása folyik. Számtalan helyen megszűntek településeink alapvető intézményei az óvodák, iskolák, postahivatalok, egészségügyi intézmények, a vasúti vonalak, buszjáratok és ezek által a munkahelyek is. Még meglévő intézményeinket egyre nehezebben tudjuk működtetni, mert a forráselvonások miatt a fenntartásukhoz szükséges fedezetekkel nem rendelkezünk. Legújabban azon polgármesteri hivatalaink bezárását és önkormányzataink megszüntetését tervezik, amelyek a helyi végrehajtó szervek, és közösségeinket összetartó, munkahelyeket biztosító, valamint segélyeket kifizető hivatalok.

[1_300] Korona.jpg

Az összefogás útja

Célunk: a szeretet erejével megszelídíteni az értelmetlen, ellenséges indulatokat. Elindulni az összefogás útján, megtalálni a kiutat a jelenlegi helyzetből. Közelebb hozni az egymástól eltávolodott embereket. A városit a falusival, a szegényt a gazdaggal, a magyart a nemzeti és etnikai kisebbségekkel, a hívőt a világival, a jobboldalit a baloldalival, a politikust a választóival, a munkaadót a munkavállalóval – vagyis embert az emberrel. Hétköznapi, gyakorlati tapasztalataink alapján javaslatokat szeretnénk tenni a válság enyhítésére. Államalapító Szent István királyunk intelmeire és intézkedéseire kívánjuk felhívni a figyelmet. Nemzeti zarándoklatunk formája, hogy településeink vezetőiként közösségeink élére állunk, és békés zarándoklattal Zemplénből elindulunk a Szent Koronánkhoz Budapestre, a Kossuth térre. Remélve, hogy minél többen csatlakoznak hozzánk az ország minden részéről, kelet felől, dél felől, nyugat felől és észak felől is. Magunkkal visszük jelképeinket, kegyképeinket.

A program – megyénként

Az első napon településeinken végighaladva összegyűjtjük a hozzánk csatlakozókat, majd gépjárművekkel indulunk utunkra a megyeszékhely felé, és minden következő településen áthaladva magunkhoz gyűjtjük a csatlakozókat. A megyeszékhely határában a különböző irányból érkező zarándokokkal előre meghatározott helyeken és időben találkozunk, ahonnan az utolsó kilométereket gyalog tesszük meg a minket támogató városi lakossággal közösen. A megyeszékhelyeken Nemzeti Megyegyűlést tartunk, megemlékezve a megyék alapításának 1000. évfordulójáról. A második napon a megyeszékhelyekről indulunk tovább a főváros felé. Az utunk során fogadjuk a csatlakozókat. A főváros határában előre meghatározott helyeken és időben találkozunk, ahonnan az utolsó kilométereket gyalog tesszük meg a minket támogató fővárosi lakossággal közösen. Az egyhetes programsorozat alatt szeretnénk megmutatni, hogy értékeket képviselünk. Színpadokat építünk és pavilonokat, sátrakat állítunk településeink bemutatására. A 8 órától 20 óráig folyamatosan tartó programoknak része lenne településeink kulturális és művészeti csoportjainak bemutatkozása. Egyházaink ökumenikus istentiszteleteket tartanának.

[2_300] Orszaghaz.jpg

Csatlakozzon minden jó szándékú ember!

Keressük és várjuk a nemzetünk és településeink értékeiért aggódó embereket. Mindazokat a polgármestereket, önkormányzati képviselőket, lakosokat, a nemzeti és etnikai kisebbségeket és azok vezetőit, az egyházaink vezetőit és híveit, a közszolgákat, falugondnokokat, pedagógusokat, egészségügyi dolgozókat, orvosokat, postásokat, vasutasokat, buszvezetőket, önkénteseket, civil szervezeteket, polgárőröket, önkéntes tűzoltókat és hivatásos önkormányzati tűzoltókat, rendőröket, kulturális csoportokat, hagyományőrzőket, a modern kultúrát képviselő művészeket, a gazdákat, a vállalkozókat, a dolgozókat, a munkanélkülieket, a sportolókat, az időseket és a fiatalokat… egyszóval mindenkit, aki azonosulni tud az egymás iránti tiszteleten alapuló, kölcsönös felebaráti szeretettel. Elutasítjuk a gyűlöletkeltőket, a közösségből kirekesztőket, a szélsőséges csoportokat, a bűnözőket. Rendezvényünket pártpolitikától mentesen kívánjuk megszervezni. A politikusoktól az általunk felterjesztett javaslatok gyors parlamenti elfogadtatását várjuk el.

Alapelvek

- A résztvevőktől kulturált emberhez méltó viselkedést várunk el.
- Kérjük, tanulják meg nemzeti himnuszainkat, énekeinket, dalainkat.
- Kérjük, felejtsék el a gyalázkodó, rágalmazó, trágár, sértő kifejezéseket.
- Készítsenek éltető, közösségeik értékeire felhívó transzparenseket.
- Ne készítsenek negatív tartalmú feliratokat.

Az önszerveződés ereje

Mivel a rendezvény lebonyolításához – az önkormányzatok rossz anyagi helyzete miatt – nagyon kevés forrással rendelkezünk, ezért minden résztvevőtől és támogatónktól az önszerveződést és egymás segítését kérjük. Tehát, ha egy település vezetése és lakossága úgy dönt, hogy elindul – csatlakozik a Nemzeti Zarándoklathoz –, az ehhez szükséges forrásokat önmaguknak kell előteremteni.  A fogadó városok és kerületek vezetőitől kérjük, hogy bocsássák rendelkezésünkre az embereink alapvető ellátásához szükséges közösségi épületeket, közterületeket. Kérjük a rendvédelmi szerveket, hogy a békés zarándoklatunkat biztosítsák, tartózkodjanak a brutális beavatkozásoktól. Rajtunk múlik, hogy unokáink mire emlékeznek majd? Arra, hogy a huszonegyedik század elején volt Magyarországon 3200 polgármester és közel tízmillió állampolgár, akik tétlenül nézték, hogyan teszik tönkre országukat, hogyan szüntetik meg intézményeiket, hogyan ítélik sorvadásra falvaikat, városaikat, vagy arra, hogy az egyik legnagyobb válság idején, ezek az emberek képesek voltak összefogni az ezer éves nemzet, a települések, a közösségek érdekében. A Nemzeti Zarándoklatunkat a közeljövőben szeretnénk megtartani, és szervezéséhez kérjük polgármestertársaink mielőbbi válaszát. Várjuk mindenki jelentkezését, aki tud és akar segíteni célunk elérésében. Kérjük, töltsék ki a honlapunkon megtalálható jelentkezési lapot, és küldjék el címünkre.

Komlóska, 2009. március

Az összefogás reményében tisztelettel várunk minden jó szándékú zarándokot:


               Köteles László                                              Lesovics Miklós
Komlóska község polgármestere             Pálháza város polgármestere


Részletek, friss információk:
További részleteket, friss információkat a településeink honlapján ( www.komloska.hu; www.palhaza.hu ) és a blogunkon (http://nemzetizarandoklat.blogter.hu ) találnak.

(A „Nemzeti Zarándoklat – 2009” felhívását Komlóska és Pálháza polgármestere juttatta el szerkesztőségünkhöz.)

Vissza