2010.január.19 (kedd) A hejcei tragédia áldozataira emlékeztek

A hejcei tragédia áldozataira emlékeztek

Szlovákia honvédelmi minisztere köszönetet mondott Hejce, és a környező települések lakosságának.[7_180] hejce 01Kedden délelőtt katonai tiszteletadás mellett emlékeztek azon szlovák katonákra, akik négy évvel ezelőtt, tragikus körülmények között veszítették életüket az abaúji település mellett található Borsó-hegy tetején. Mint az köztudott, negyvenhárom hadfi tartózkodott a szolgálatból hazafelé tartó repülőgép fedélzeten, közülük csak egy, Farkas Martin főhadnagy élte túl a szerencsétlenséget. A tisztelet kapcsán emlékművet emeltek Hejce Főterén, az évforduló alkalmából itt emlékeztek az áldozatokra. Jaroslav Baska szlovák honvédelmi miniszter felelevenítette beszédében [3_180] hejce 02az egykori eseményeket, hangsúlyozva, hogy az elmúlt négy esztendő sem tudta csökkenteni a fájdalmakat. – Nyugalmat próbáltak teremteni egy olyan országban, ahol csak lassan alakulnak ki a békés élet feltételei. Itt, ezen a helyen egyre inkább tudatosul, hogy a katonai hívatás pótolhatatlan emberi veszteséget is hozhat és - sajnos - ez időnként meg is történik. Megköszönöm Hejce, és a környező települések lakóinak mindazt, amit 2006 januárjában katonáinkért tettek. Köszönöm Rohály Géza polgármesternek, hogy a lakossággal karöltve egész éven keresztül gondozzák a légi szerencsétlenségben elhunytak emlékművét – mondta Jaroslav Baska.

Váratlanul támadt a halál

[6_180] hejce 03A szlovák miniszter beszédét követően Vadai Ágnes, Magyarország Honvédelmi Minisztériumának államtitkára fogalmazta meg gondolatait. – A négy évvel ezelőtti nap tragikus emlékként vésődött mind a magyar, mind a szlovák emberek szívébe és emlékezetébe. A katonák sikerrel teljesítették feladatukat annak érdekében, hogy egy fiatal állam polgárai élhetőbb hétköznapokat tudjanak magukénak, hogy egy új demokrácia szülessen. Szembe mertek nézni a halállal, ami orvul támadt rájuk akkor, amikor talán a hazaérés, a család mielőbbi viszontlátása járt fejükben. Emlékezzünk rájuk, emlékezzünk a hejceiek önzetlenségére, emlékezzünk arra, hogy bajban ismerhetjük meg a barátot, hiszen egyként mozdult meg mindenki - magyar katonák, rendőrök, határőrök, katasztrófavédelem, civilek, szlovák partnerek - a mentés érdekében. [8_180] hejce 04A magyar honvédség, a magyar társadalom osztozik a szlovák hadsereg gyászában, a családok bánatában – fogalmazott Vadai Ágnes.
A hivatalos szervek képviselőin túl részt vettek az eseményen, illetve a kegyelet koszorúit, virágait helyezték el az emlékműnél az elhunytak családtagjai, a B.-A.-Z. Megyei Önkormányzat képviseletében Ódor Ferenc közgyűlési elnök, Rohály Géza Hejce település polgármestere, Voloncs Mária Hejce jegyzője, és az egyedüli túlélő, Farkas Martin főhadnagy. A szabadtéri megemlékezést követően szentmisét tartottak a település templomában.

[0] hejce 00

[7_960] hejce 01

[3_960] hejce 02

[6_960] hejce 03

[8_960] hejce 04

[4_960] hejce 05

[2_960] hejce 06

[10_960] hejce 07

[1_960] hejce 08

[11_960] hejce 09

[9_960] hejce 10

[5_960] hejce 11

- SfL -

 

« Vissza
Impresszum | Közérdekű adatok | Adatvedelmi nyilatkozat