HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

Klasszikusok Republic stílusban

2010. május 14. (péntek) 07:02
 

Hazánk egyik legtöbbet koncertező zenekara a Republic. A banda 1990-ben alakult, és több mint 20 lemezzel büszkélkedhet. Pályafutásuk során közel 1,2 millió korongot adtak el. A csapat júniusban, a Bartók+ Miskolci Nemzetközi Operafesztiválon új oldaláról mutatkozik be. Erről is beszélgettünk a zenekar frontemberével, a Cipő becenéven ismert Bódi Lászlóval.

- A zenekar húsz év után is a közönség kedvence. Mi a népszerűség titka?

- A tagok szakmailag és emberileg is kiegészítik egymást. Igaz, mindannyian más zenén nőttünk fel, mindenkinek megvannak a kedvencei, de az ízlésünk hasonló. Mint ahogy a közönség ízlése is egyezik a miénkkel.

- Milyen korú a rajongótábor?

- A Republic közönsége teljesen vegyes. De talán a közép korosztályból vannak a nézőtéren a legtöbben.

- Mit jelent Önnek a Republic?

- Az életemet. Huszonnégy évesen kezdtem, azóta eltelt húsz év, vagyis éppen az a két évtized, amely az ember életében a legfontosabb. A magánéletemben és a pályámon is sok minden történt ez alatt az idő alatt. Egy biztos, amíg élek zenélni akarok, mást el sem tudnék képzelni magamnak.

- Mennyi időt tölt együtt a zenekar?

- Ha új lemezre, nagyobb koncertre készülünk, többet vagyunk együtt. De tulajdonképpen két-három napot minden héten együtt töltünk. Az is előfordul, hogy különböző alkalmakkor elmegyünk egymáshoz. Szóval az év nagy részében együtt vagyunk.

- Évente hány koncertet adnak?

- Körülbelül száz koncertünk van. Általában szabadtéren és sportcsarnokokban lépünk fel az országban, de a határon túli területek se maradnak ki.

- Több száz dalból áll a repertoár. Hogyan választják ki a koncerten elhangzókat?

- Évekkel ezelőtt összeírtuk azokat a dalokat, amelyeknek mindenképpen el kell hangzaniuk a koncerteken. Ez a 11-12 dal szorosan hozzátartozik a Republic képhez. Ezekhez jönnek még az új lemezünk számai, meg egy-két felújított régi nóta. Így áll össze az a 30 dal, amelyeket eljátszunk.

- Van olyan, amit soha nem hagynak ki?

- Volt, hogy a Kismadarat nem játszottuk és felháborodott a közönség. A 67-es út nem maradhat ki. De vannak olyanok is, amelyeket magunk miatt játszunk el. Ilyen az Erdő közepén, vagy a Fényes utakon. Ja és az első dal, amivel máig nyitjuk a koncerteket: a Neked könnyű lehet.

- Mi fontosabb, a szakma vagy a közönség elismerése?

- Mi szakmai elismerésben nem igazán részesültünk. Talán ’91-ben, amikor kezdtünk, kaptunk egy eMeRTon díjat. De nem voltunk például az év legjobb zenekara, és nem ítélték nekünk az év legjobb lemeze címet sem. Mindig az eladási listák alapján kaptunk díjakat. A szakmának a „díjosztó” része – megjegyzem, nem tartom túl sokra őket – nem szeret minket.

- Gondolkodtak az okokon?

- A Republic egy elég sikeres produkció, talán az egyik ok ez lehet. A másik pedig az, hogy nem is olyan rossz. A szakmában ritkán találkozik ez a két dolog, vagyis a népszerűség és a színvonal. És ez felháborító egyesek számára, legalábbis ezt gondolom.

- Miskolcon is nagyon népszerűek. Szeretnek ide jönni?

- Miskolc a kezdetektől nagyon fontos helyszín számunkra. Már a legeslegelső koncertjeinken is teltház volt, és ez máig így van. Nagyon szívesen megyünk minden évben a városba, szeretjük az ottani közönséget.

- A közelgő miskolci operafesztiválon új oldaláról mutatkozik be a csapat…

- Igen, egy felkérés alapján bekerültünk a Bartók+ programjába. Annak idején ugyanis játszottunk szimfonikus jellegű darabokat. Az első lemezünkön vannak is instrumentális, szimfonikus „ízű” számok. Ezért vettük a bátorságot, és elvállaltuk ezt a fellépést.

- Milyen programmal készülnek?

- A klasszikus zenéhez kétféleképpen kapcsolódik majd a produkció. Egyrészt a saját dalainkban szimfonikus hangszereket használunk, ez egyébként végigkövette a 20 évünket. A másik, hogy meglévő szimfonikus dallamokat „republikosan” áthangszereltünk. Miskolcon az első 30 percben megszólal majd Maurice Jarre, Paganini, Bartók és Hacsaturján zenéje a mi hangszerelésünkben, a második félórában pedig ismert Republic dalok csendülnek fel klasszikus zenekari segédlettel.

- A nyár további tervei…

- Járjuk az országot, megyünk Szlovákiába és Erdélybe. De az operafesztiváli fellépés számunkra is különleges lesz.

Dávid Ildikó


[1_960] republic.jpg   

Cipő (Bódi László) kedvencei:

Film: Woody Allen összes filmje
Zene: ABBA
Hobby: „szabad időmben olvasok, meg elvagyok”
Autómárka: Mercedes
Étel: mindegy, csak csípős legyen
Ital: vörös bor
Az ideális nő: „akikhez eddig közöm volt, az mind ilyen”

Vissza