HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Rettegnek a lakosok, Abaújváron katasztrófáról beszélnek

2010. június 15. (kedd) 20:05
 
Kereken egy héttel ezelőtt írt a Kulcs Magazin arról, hogy az esőzések miatt repedések, csuszamlások keletkeztek Abaújvár számos helyén, elsősorban külterületeken.



[12_180] csuszamlas 02A megindult földterületek miatt károsult a település és a szomszédos Pányok községnek az ivóvízellátása, jelenleg palackos, illetve forralt -és visszahűtött vizet fogyasztanak. Ma reggelre látványosan értek be Abaújvárra a repedések, az egyik lakóingatlan kertjében például a mintegy öt méter magas kukoricaszárító (csűr) épület csúszott el helyéről, továbbá süllyedt meg úgy, hogy nem dőlt össze, most felülről látni rá a cserepes tetőre. Leszakadt továbbá a kert fele. Ettől a helyszíntől nem messze egy öreg cseresznyefa változtatta meg addigi helyét, mintegy négy métert csúszott a lakóház felé úgy, hogy nem dőlt el. Öt-hat méteres szakadékok keletkeztek, összezsugorodott a községet átszelő patak medre, a híd pillérjén, lakóházakon jelentek meg új repedések. A lakosság retteg. A bajok nem egy kisebb területre koncentrálódnak, a hasadékok a község teljes egészén kialakulnak és óráról-órára terjednek.

Állandó a készenlét

[14_180] csuszamlas 03Ma délután Csuha Pál polgármester a helyszíneken mondta el érdeklődésünkre, hogy felvették a kapcsolatot, a katasztrófavédelemmel, a B.-A.-Z. Megyei Védelmi Bizottsággal. Az ANTSZ folyamatosan vizsgálja az ivóvízbázis vizét, az önkormányzat a szükségnek megfelelően szállítja a palackos folyadékot a településre. – Kaotikus állapotok uralkodnak, néhány házat védenünk kellett az árvíztől, most nyakunkon a csuszamlás. Olyan, mintha egy szappanos-agyagos földrétegen állnánk, ami sikamlóssá vált az árvizeket előidéző esőzések miatt. A tegnapi csapadék „rásegített” erre a különös helyzetre. Szabóné Fehér Mária jegyző asszonnyal, a képviselő-testület és az Abaúj Jövőjéért Egyesület tagjaival állandóan figyeljük a földmozgást. Van olyan hely, ahol a repedés útjába akadt egy élő fa, azt egyszerűen tőben repesztette ketté – sorolja a polgármester. Délutáni ott jártunkkor megérkezett Abaújvárra a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet. Lukács András munkatárs közölte kérdésünkre, hogy már az elmúlt héten is jártak a településen. – Most a segélyszervezet vízszállítmányát hoztuk el, ugyanakkor – értesülve a ma történtekről - a korábbihoz képesti változásnak megfelelően koordináljuk a munkánkat. A kialakult helyzetről számos fotót is közöl a fent már említett >>> egyesület honlapja. <<<

[0_960] csuszamlas 01

[12_960] csuszamlas 02

[14_960] csuszamlas 03

[3_960] csuszamlas 04

[9_960] csuszamlas 05

[11_960] csuszamlas 06

[6_960] csuszamlas 07

[4_960] csuszamlas 08

[1_960] csuszamlas 09

[2_960] csuszamlas 10

[5_960] csuszamlas 11

[10_960] csuszamlas 12

[13_960] csuszamlas 13

[8_960] csuszamlas 14

[7_960] csuszamlas 15

- SfL -

Fotók: Mestellérné Tóth Szilvia, SfL

Vissza