HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Százötvenmilliót ér az új autó

2010. június 30. (szerda) 08:42
 
Szerencsen, a Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság udvarán mutatták be a pátria polgármestereinek azt a legkorszerűbb technikával felszerelt tűzoltóautót, amelynek kitolható létráját igénybe véve harminc méteres magasságban is biztonsággal oldható meg a segítségnyújtás.



[14_180] tuzolto 02Dócs Róbert tűzoltó őrnagy, az állomány parancsnoka elmondta a Kulcs Magazin érdeklődésére, hogy százötvenmillió forintba került a gépkocsi, az összeg nyolcvan százalékát az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz benyújtott pályázaton keresztül nyerték el, az önrészt képező maradékot a lefedettséghez tartozó önkormányzatok biztosították – részarányosan. – Az avatást követően állítjuk rendszerbe a gépkocsit – sorolja Dócs Róbert –, az elkövetkezendő napokban tizennégy fő kap kiképzést a kezeléséhez. Tudni kell, hogy kilenc méteres magasságon felül már nem biztonságos a mentés a hagyományos gépkocsikkal, tehát itt a válasz mindazon kérdésekre amelyek azt firtatják, hol tudjuk kihasználni az autó technikáit. A[3_180] tuzolto 03 tolólétra végén található kezelőkosár egy-két perc alatt kompatíbilissá alakítható a mentők hordágyával, így minden erőlködés nélkül lehet emeletes házakba szorult személyeket - akár mozgásképteleneket is -, menteni az ablakokon keresztül. Persze előfordulnak esetek, amikor nem kimondottan katasztrófa, illetve tűz elhárításáról van szó. Hatalmasra nőtt fák gallyazásánál pl. szintén biztonságosan végezhető el a feladat, lévén a munkát végző személy a kosárban juttatható el a kijelölt helyszínre, és azt nem kell elhagynia a tevékenység folyamán – fogalmazott a tűzoltó parancsnok.

Az igazsághoz tartozik…

[13_180] tuzolto 05A bemutatón megjelent polgármesterek elismerően nyilatkoztak az új technikáról, néhányan maguk is „kipróbálták a magasságot.” Ugyanakkor hangoztatták, jó a gép, de soha ne legyen szükség a bevetésére, már ami a katasztrófát, tűzeseteket illeti. Az eseményen egy kistérségi munkatárs megjegyezte, akad azért olyan önkormányzat, amelyik egyetlen petákkal sem járul hozzá a tűzoltóság munkájához, abszolúte nem támogatja a lánglovagokat - semmilyen szinten. Ettől függetlenül törvény adta kötelességük a tűzoltóknak a tűzoltás, a mentés baleset, katasztrófa esetén, ám az egyéb tevékenységekért (mint pl. a fák gallyazása, szivattyúzás, stb.), kemény pénzeket kell fizetnie a hozzájárulásokat elkerülő településnek, egyáltalán az ott élő megrendelőnek. Márpedig – a jelenlegi időjárási jelenségeket tekintve – bármikor előfordulhatnak olyan, lánglovagok munkáját nem nélkülözhető események, amelyek nem tartoznak szorosan tűzesethez, katasztrófához. Gondoljunk csak arra, mi történik, ha szélvész idején rádől a lakóházra egy óriásra nőtt fa…

[0_960] tuzolto 01

[14_960] tuzolto 02

[3_960] tuzolto 03

Működés közben a vízágyú

[6_960] tuzolto 04

[13_960] tuzolto 05

[12_960] tuzolto 06

[4_960] tuzolto 07

[10_960] tuzolto 08

[5_960] tuzolto 09

Csúcsmagasság

[11_960] tuzolto 10

[2_960] tuzolto 11

[8_960] tuzolto 12

Bár minden művelet elvégezhető a mentőkosárból, a létra alján szabad szemmel

és monitoron keresztül figyeli a fönt zajló eseményeket egy lánglovag.

Esetleges baj (pl rosszullét) esetén azonnal beavatkozik, átveszi az irányítást és biztonsággal lehozza

a kosarat. Rádiókapcsolatban van a fönt dolgozó tűzoltóval, minden zajt, beszélgetést hall a sisakjába szerelt

fülhallgatón keresztül.

[7_960] tuzolto 13

Kompatibilissá tehető a mentők hordágyával

[1_960] tuzolto 14

Harminc méter magasból a "cukorváros" és ...

[9_960] tuzolto 15

... ami a cukorgyárból még áll

- SfL -

Vissza