2010.augusztus.13 (péntek) Formálódik a Cinefest versenyprogramja

Formálódik a Cinefest versenyprogramja

A tavalyinál is erősebb lesz a Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál nagyjátékfilmes versenyprogramja. A bemutatók döntő többsége hazai vagy európai premier lesz.

A több mint 550 benevezett film közül pedig a legjobb animációs, dokumentum- és kisjátékfilmeket vetítik szeptember 10. és 19. között Miskolcon, a Művészetek Házában. Az előzsűri döntését augusztus közepén hozzák nyilvánosságra.

A miskolci CineFest évek óta foglalkozik filmtörténeti témákkal. A fiatal filmesek legjobb, új utakat mutató műveinek bemutatásával párhuzamosan a rendezvény szervezői fontosnak tartják a gazdag magyar filmes örökség népszerűsítését is. Számos olyan magyar származású és világhírű, de nálunk ismeretlen alkotó van, akik életműve még felfedezésre vár. Tavaly Miskolcon Emeric Pressburger volt a fókuszban. Idén, szeptember 17-én az ugyancsak alig ismert Korda Zoltánt mutatja be nemzetközi konferencia.

Ami a szakmai programokat illeti, az Oscar-jelölt M. Tóth Géza és az Oscar-díjas Péter és a farkas látványtervezője, Marek Skrobecki vezetésével animációs filmesek tartanak mesterkurzust, ezenkívül láthatunk majd kiállítást – eddig nem látott fotókkal – a kolozsvári filmgyártásról, és természetesen koncertek, filmes bulik is lesznek az avasi retró-tévétoronyban. Idén is megrendezik a Borders nemzetközi filmkészítő workshopot, „Keresem a boldogságot” címmel, valamint újdonságként „A Te perced” címmel filmpályázatot hirdetnek amatőrök részére. A Magyar Fesztiválszövetségtől a kiváló művészeti fesztivál címet is elnyert, és így a legjobb 16 hazai művészeti fesztivál közé beválasztott Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált az EU MEDIA Programja, és idén először a Visegrádi Alap is támogatja.

« Vissza
Impresszum | Közérdekű adatok | Adatvedelmi nyilatkozat