HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

Kovács Katalin: „Még nyaralni is víz mellé megyek”

2010. október 1. (péntek) 22:39
 

Kovács Katalin hazánk egyik legeredményesebb, legismertebb női sportolója, legsikeresebb kajakversenyzője. A huszonhétszeres világbajnokot, huszonkétszeres Európa-bajnokot és kétszeres olimpiai bajnokot, a férfiszurkolók nagy-nagy kedvencét többször választották hazánkban az év sportolójának. Az éremhalmozó kajakkirálynőt telefonon értük utol, aki sűrű elfoglaltsága ellenére is készségesen válaszolt kérdéseinkre.

- A családommal mindig sportos életet éltünk. Hétvégéken vagy szárazon, vagy vízen túráztunk – emlékezett vissza a gyerekkorára a sportolónő.

- Mikor kezdett kajakozni?

- Tizenegy évesen. Imádtam lejárni a vízitelepre, jól éreztem magam abban a közegben, és ez a mai napig így van. Persze voltak hullámvölgyek az életemben, de az esetek döntő többségében nem éreztem azt, hogy a sport elvenné az időmet.

- Mennyi idő alatt lehet a technikáját elsajátítani?

- Az, hogy az ember képes legyen egyedül elindulni egy kajakkal, már egy-két alkalom után működik. A tökéletes technika elsajátítása folyamatosan alakul ki.

- Munkát vagy szórakozást jelent a kajakozás?

- Szórakozást. (vágja rá hírtelen) Persze az én életemben ez már munka is. De szerencsésnek érzem magam, hiszen a munkám a hobbim.

- Ha nem megfelelően sikerül egy verseny van kedve ismét vízre szállni?

- Ha egy verseny, vagy akár egy edzés nem úgy sikerül, ahogy én azt szeretném, akkor igyekszem minél előbb lemenni a vízre és újra hajóba szállni. Minél előbbtúl akarok lenni azon a rossz érzésen, amit a sikertelenség okozott.

- Mennyire babonás? Mit tesz, mielőtt kajakba száll?

- Nem vagyok babonás. Mielőtt hajóba szállnék, gyorsan végiggondolom a versenyt, de semmit nem teszek ugyanúgy. Ebben talán egy kis óvatosság is van, mert ha valamikor elfelejteném, vagy nem volna rá lehetőségem, hogy a szokásos dolgot megtegyem, akkor bennem lenne a félsz: lehet, hogy emiatt nem sikerül?

- A dobogón állva mit érez, amikor felhúzzák a magyar zászlót és megszólal a magyar himnusz?

- Ez leírhatatlan, megható érzés. Persze mire eljutunk a dobogóig az ember már lenyugszik, és fel tudja fogni, hogy mi történt vele. Hihetetlen boldogság a dobogón állni. A magyarságomra pedig nagyon büszke vagyok. Soha nem tudnám elhagyni a hazámat, sőt, ha külföldön vagyok, gyakran van honvágyam.

- Hol őrzi az érmeit?

- Nagyon sokáig vitrinben őrizgettem őket, de egy költözéskor ki kellett ürítenem. Az új lakásban pedig még nem találtam meg a legmegfelelőbb helyet a számukra, így jelenleg fiókokban vannak rendszerezve.

- Tiszaújvárosban is edzőtáborozott már. Milyen emlékeket őriz ebből az időből?

- Nagyon jól éreztem magam Tiszaújvárosban. Nagyon kedvesek voltak velem az emberek, és a lehető legjobb körülményeket biztosították számomra. Egyetlen negatív élményem, hogy edzésekkor sokat futottunk a hideg szélben. (nevet)

- Hány éves korig lehet ezt a sportot versenyszerűen űzni?

- Van, aki még 46 évesen is kajakozik. Szerintem addig érdemes csinálni, amíg az embernek megvan a kellő motivációja, amíg jól érzi magát a vízen, és amíg eredményes. Az teljesen egyénfüggő, hogy ki meddig kajakozik.

- Megcélozta a 2012-es londoni olimpiát?

- Igen, mindenképpen szeretnék ott lenni.

- Gondolkodott már azon, hogy anyaként is kajakozni fog-e?

- Erre a kérdésre nagyon nehéz válaszolni. Nem tudom, hogy mindez milyen hatással lesz rám, milyenek lesznek akkor a körülmények. De egyébként úgy érzem, hogy anyaként sincs akadálya a kajakozásnak, hiszen a sportolók között van rá több példa is.

- Mi következik az élsport után?

- Még soha nem gondolkodtam ezen, hiszen az életemet jelenleg teljesen kitölti a kajakozás. De úgy gondolom, ha egyszer befejezem a versenyzést, utána is szeretnék majd a sport közelében maradni, azt azonban még nem tudom, hogy milyen formában.

- Víz nélkül kibírná?

- Nem nagyon, az alap a víz. Még nyaralni is mindig víz mellé megyek, soha nem tudnék megundorodni tőle.

- Mik a közeljövő tervei, feladatai?

- Ebben az évben már nincsenek versenyek. Jövőre lesznek hazai válogatók, amelyek nagy kihívást jelentenek. Szegeden lesz a kvalifikációs vb, meg Európa Bajnokságunk is lesz. Szóval van program, megvannak a célok jövőre is.

Dávid Ildikó


Névjegy

Született: Budapest, 1976. február 29.

Kedvencünk kedvencei

film: Igazából szerelem
könyv: 365 nap Napóleon Hill gondolataival
zene: Cserháti Zsuzsa, James Blunt
hobbi: otthon lenni a családdal
évszak: nyár
étel, ital: rakott krumpli, citromos ice tea

Vissza