HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Országos tárogatós találkozó Szerencsen

2012. július 1. (vasárnap) 16:09
 
Több mint száz hagyományőrző zenész és hangszerkészítő részvételével rendezik meg az Országos Tárogatós Találkozót július 5. és 7. között a szerencsi Rákóczi-várban.

Nagy Csaba, a szervező vajai Rákóczi Tárogató Egyesület elnöke az MTI-nek elmondta: a találkozó alkalmából három koncertet is rendeznek, az elsőt július 5-én 19 órakor a szerencsi református templomban tartják, a hangverseny bevételét a közelmúltban leégett krasznahorkai vár, valamint II. Rákóczi Ferenc szülőhelye, a borsi várkastély felújítására ajánlják fel. A másik két koncert július 6-án lesz, előbb 14.30 órától a füzérradványi Károlyi-kastélyban, majd 17 órától a füzéri várban lépnek fel a találkozón résztvevő tárogatósok. Szerencsen a Bocskai-szobornál július 6-án és 7-én reggel fél hétkor is zenélnek a tárogatósok, napköszöntőt tartva.

[2_960] Tarogato2.jpg

Nagy Csaba tájékoztatása szerint nemcsak hazai zenészek és hangszerkészítők vesznek részt a rendezvényen, hanem a történelmi Magyarország egykori részeiből, Felvidékről, Erdélyből és Kárpátaljáról is várnak vendégeket, akik őrzik a szabadságharc jelképének tartott hangszer hagyományait. A Rákóczi-szabadságharc idején (1703-1711) a csaták hadi hangszere volt a tárogató, szignálszerű dallamokat szólaltattak meg rajta. Emellett a kuruc táborokban az énekléshez és a tánchoz szolgáltatattak vele zenét.

A szerencsi találkozón a tárogatósok szakmai megbeszéléseket tartanak, zenei képzésen vesznek részt, továbbá bemutatkoznak a hangszer határon inneni és túli készítői, valamint felelevenítik a kuruc kori emlékeket és a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő vajai egyesület történetét is.

[1_960] Tarogato1.jpg

A Rákóczi Tárogató Egyesület 1992-ben alakult a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban, ahol a Vay Ádám Múzeumban, a Vay-várkastélyban a Rákóczi-szabadságharc emlékeit őrzik. A szerveződés a hangszer "életben tartását", népszerűsítését, a népzenei értékeinek összegyűjtését és annak megőrzését tartja a legfontosabb feladatának. Az egyesület kapcsolatot tart az európai és az amerikai tárogatósokkal is, ötévente világtalálkozót szervez a zenészeknek, hangszerkészítőknek, míg évente országos találkozóra hívja az itthoniakat.

MTI

Vissza