HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Lengyelek ünnepelték a magyar győzelmet

2012. december 9. (vasárnap) 20:57
 
Az első világháborúban 1914 december 8-11. közt a Limanowa fölötti hegyekben és a Jabloniec-hágónál sikerült megállítaniuk a Nádasdy huszároknak az orosz gőzhengert, majd a segítségükre érkező miskolci 10-es honvédek visszaverték az oroszokat. A csata 98. évfordulója alkalmából nagy ünnepséget rendeztek az egykori csatatéren.

Az első világháború magyar szempontból egyik jeles csatájában sikerült megakadályozni, hogy az oroszok a Kárpátokon átkelve betörjenek Magyarországra és eredeti tervüknek megfelelően Budapest, Bécs irányban fejlesszék tovább a támadásukat.Az egykori hősök emlékét őrzi a csatatéren kialakított és szépen gondozott magyar katonai temető.

[0_960] limanowajablonec2.jpgA lengyelek nem feledkeztek meg a nagy csatáról. A 98. évforduló tiszteletére színes ünnepséget rendeztek a Jabloniecen a polgármester részvételével. A -12 fokos hideg ellenére sokan részt vettek a megemlékezésen. A lengyel hadsereg hadapródjai álltak díszőrséget a hősi temetőben. Voltak beszédek, római katolikus mise a hősi halottak lelkiüdvéért. Az ünnepség zárásaként a lengyel hagyományőrzők korhű egyenruhákba öltözve hadijátékot mutattak be, amely végén természetesen most is a magyarok nyertek.

Tisztelet a hősöknek! Köszönet a lengyeleknek!

Fotó: www.ziemia-limanowska.pl

Vissza