2013.március.05 (kedd) FORR ÁSZ: ólommentes forrasztóanyagot kutatnak

FORR ÁSZ: ólommentes forrasztóanyagot kutatnak

Autóipari kutatásra, fejlesztésre csaknem 604 millió forintot nyert uniós pályázaton egy miskolci-debreceni konzorcium. Ólommentes forrasztóanyagot kívánnak előállítani.

A Miskolci Egyetem, az MTA debreceni Atommagkutató Intézete és a miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Kft. alkotta konzorcium projektjének célja, hogy környezetbarát anyaggal váltsa ki az autóiparban az ólomalapú anyagokat. A cink-ólom forrasztóanyagok helyett 4-5 komponensű, részben nemesfém alapú anyagokban gondolkodnak a kutatók.

[2_960] Konferencia2.jpg

A Forr-Ász elnevezésű, kétéves időtartalmú projektről Kékesi Tamás, a program szakmai vezetője kedden sajtótájékoztatón azt mondta: nagyon leegyszerűsítve az anyagok egymáshoz rögzítésével foglalkozik a program.  

[1_960] Konferencia1.jpg

Az unió direktívái szerint 2015-ig az autóiparnak is át kell térnie a hagyományos, megbízható, jól bevált, ám a környezetre ártalmas, ólmot tartalmazó forraszanyagokról ólommentes, új forraszanyagok használatára - közölte Kékesi Tamás. A projekt a járművek két alapvetően fontos működési rendszerére, az elektronikai egységekre és a motor hűtőrendszerére fókuszál.

Kulcs magazin / MTI

« Vissza
Impresszum | Közérdekű adatok | Adatvedelmi nyilatkozat