HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Bem szülővárosa, a lengyel-magyar barátság fővárosa

2013. március 23. (szombat) 09:42
 
Bem József, a híres lengyel forradalmár, honvéd tábornok szülővárosa (s egyben nyughelye) a galíciai Tarnow ad otthont a lengyel-magyar barátság napja központi rendezvényének szombaton. Az egész várost megmozgató programsorozattal tisztelegnek a jeles esemény előtt.

A tarnowi rendezvénysorozat iszteletbeli védnököke: Bronisław Komorowski, a Lengyel Köztársaság elnöke és Áder János, Magyarország elnöke. Az első delegációk már pénteken megérkeztek Galíciába. Az ünnepi megemlékezések pontban ma délben kezdődnek a Bem József mauzóleumánál a Lövészparkban, ahol emléktáblát avatnak a 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére és természetesen közösen megkoszorúzzák Bem különleges, oszlopokon, levegőben álló mauzóleumát. A Solski Színházban Nemzetek Gálája címmel kulturális műsort adnak. A számtalan program keretében még üzletember fórum is lesz, sőt erre a napra magyar és lengyel nyelvű lapot is kiadtak Tarnówi Hírlap néven! A főtéren pedig az egész várost megmozgató, színes programokat bonyolítanak.

[0_960] tarnow.jpg

Információnk szerint a lengyel-magyar barátság napjára miskolci és megyei delegáció is utazott Tarnowba, hogy együtt ünnepeljék a két nép sok száz éves barátságát.

Vissza