HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Pezsgőüzemet avattak

2013. október 28. (hétfő) 14:22
 
Átadták Észak-Magyarország első pezsgőüzemét október 25-én Tibolddarócon.

Tibolddarócon komoly múltra tekint vissza a szőlőtermesztés és a borkészítés. A 16. század óta jó termővidéknek számító településen 1991 óta foglalkozik borral Mezei Mihály, aki 22 évvel ezelőtt egy 1800-as években épített romos pincét hozott helyre, ott kezdte el családi vállalkozását. A két évtized alatt folyamatosan arra törekedett, hogy bővítse, fejlessze borászatát. E fejlődés következő, hatalmas állomása volt október 25-e, amikor is a 2008-as pályázat benyújtását követően sor kerülhetett az elkészült üzem átadására. Az Észak-Magyarország első pezsgőüzemének megvalósítását az Európai Vidékfejlesztési Alap támogatta.

[3_960] Pezsgouzem.jpg

Az ünnepélyes átadó ünnepségen elsőként Harai Istvánné, Tibolddaróc polgármestere gratulált a beruházáshoz, az üzem megnyitásához. Ezt követően Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet. Az államtitkár szavai után dr. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy a Minisztériumnak az a feladata, hogy megteremtse a forrást, a feltételeket ahhoz, hogy a vállalkozók, cégek, a magyar földből élők fejleszthessék gyáraikat, gyarapodhassanak, bővülhessenek. A köszöntők sorát Szente Imre, a Bükki Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke folytatta, aki kiemelte a 100 hektárnyi területen gazdálkodó Mezei Pincészet vezetőjének, Mezei Mihálynak a szakmai tudását, a szakmai berkekben szerzett elismertségét és a térségben folytatott példaértékű tevékenységét.

[1_960] Atadas.jpg

Az új palackozó- és pezsgőüzemet Tállai András államtitkár, dr. Feldman Zsolt helyettes államtitkár, Szente Imre hegyközségi elnök és Mezei Mihály ünnepélyes szalagátvágással adta át.

[4_960] Pezsgouzem2.jpg

A ceremónia zárásaként a jelenlévő vendégek megtekinthették a térségben egyedülálló létesítményt.

[2_960] Pezsgouzem3.jpg

[5_960] Pezsgouzem4.jpg

Vissza