HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Értéktár, amely a múltat őrzi

2013. november 15. (péntek) 12:36
 
Közművelődési szakemberek, polgármesterek, közgyűjteményi vezetők és civil szervezetek képviselői gyűltek össze október 9-én a megyeházán, hogy képet kapjanak a Borsod-Abaúj-Zemplénben folyó értéktár programról.

Nyíri Péter a Petőfi Irodalmi Múzeum megbízott főosztályvezetője Széphalom és Kazinczy kapcsolatáról beszélt. A Magyar Nyelv Múzeumának vezetője arról is szólt, hogy Zemplénben fontos szerepet kap a hagyományok ápolása. Sátoraljaújhelyen az elsők között alakult meg a települési értéktár bizottság. Tirpák László, Hidvégardó Községi Önkormányzatának munkatársa, geográfus előadását vetítéssel tette színessé. Rámutatott, hogy fontos a megfelelő szempontrendszer kidolgozása, hiszen úgy lehet igazán hatékony az értékek felkutatása.

[1_960] Ertektar.jpg

Riz Gábor a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke hangsúlyozta, hogy a Magyar Nemzeti Digitális Archívum Ózdon és Szerencsen fontos szerepet játszik az értékmegőrzésben. A Megyei Értéktár Bizottság elnöke rámutatott, lényeges az is, hogy minél több helyen jöjjenek létre települési értéktár bizottságok. Az apró falvaknak közösen kellene létrehozni ezeket. A nagykállói Uri Valéria előadásában kiemelte, hogy az épített örökség mellett lényeges szempont, hogy odafigyeljünk hagyományokra, illetve azokra a csoportokra, amelyek a tradíciókat megőrzik a jövő nemzedék számára.

Az esemény alkalmas volt arra, hogy a települések képviselői elmondják véleményüket, valamint tapasztalatot cseréljenek az értékgyűjtéssel kapcsolatban.

Vissza