HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Elkészült az árvízvédelmi beruházás Szerencsen

2013. november 15. (péntek) 12:03
Az árvízkárok megelőzése érdekében Szerencs Város Önkormányzata az Új Széchenyi Terv Észak-Magyarországi Operatív Programja keretében a „Helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek rekonstrukciója” megnevezésű pályázati felhívásra „Szerencs város környezetbiztonságának növelése és árvíz veszélyeztetettségének csökkentése” címmel 2011 márciusában pályázatot nyújtott be és 101.492.032 forint támogatást nyert, amelyet az Európai Unió és a Magyar Állam biztosított.

A Szerencs-patakot érintő árvízvédelmi fejlesztések 2013 tavaszán kezdődtek. A 2013. szeptember 30-i sikeres műszaki átadást követően 2013. november 13-án a beruházást ünnepélyes keretek között Dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára avatta fel.

Az beruházás célja - a 2006-os és 2010-es árvízi káresemények tapasztalatai alapján - a védelmi rendszerhiányosságok kezelése, továbbá a meglévő műtárgyak fejlesztése, biztonságosabbá tétele volt.

A védekezés biztonságának növelése érdekében a patak Szerencs közigazgatási területére eső szakaszán, megtörtént a töltés megerősítése és a gát magasítása, a fecskési kanyarulatnál a településrész védelmében közel 170 méter hosszúságban árvízvédelmi vasbeton súlytámfal létesült. A patakot keresztező csatornák zsilipjei megújultak, egy szakaszon mederburkolat létestült, továbbá hat darab ideiglenes szivattyú állás kiépítése, valamint szivattyúk és tartozékaiknak beszerzése valósult meg. A műtárgyak környezetében rövid burkolt szakaszok kerültek felújításra, átépítésére, ezeket pedig kőszórás védi a kimosódástól.

A pályázat támogatási intenzitása 100%-os volt, így az önrészt nem igényelt.

A beruházás megvalósítója a munkát közbeszerzési eljárás keretében elnyerő, Legyesbényei székhelyű Cs-Ker Tranzit Kft. volt.

A projekt a GEOFFROAD Bt. mint tervező által 13/2011. munkaszám alatt készített vízjogi létesítési engedélyezési tervdokumentáció és az ahhoz kapcsolódó 8229-25/2011. számú jogerős vízjogi létesítési engedély, valamint az O1 és O3 jelű torkolati műtárgyak terveit tartalmazó a RIT-TERV Kft. mint tervező által R-28/2010. munkaszám alatt készített vízjogi létesítési engedélyezési tervdokumentáció és az ahhoz kapcsolódó 957-7/2012. számú jogerős vízjogi létesítési engedély alapján valósult meg.

A megvalósított fejlesztéseknek köszönhetően javult a szerencsi lakosság – különösen az Ond és Fecskés településeken lakók – élet- és vagyonbiztonsága. Csökkent a veszélye annak, hogy a  jelentősebb esőzések alkalmával kilép a medréből a patak, így nagyobb biztonságban vannak a lakóházak.

Vissza