HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Új majomfajjal gyarapodott a Miskolci Állatkert

2013. november 28. (csütörtök) 09:14
Új majomfajjal gyarapodott a Miskolci Állatkert, megérkeztek a fehérajkú tamarinok.

Veress Tamás, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a Trópusi-házba november közepén érkeztek meg az új lakók. Ezt a majomfajt korábban még soha nem láthatta a miskolci vadaspark közönsége.

A lengyelországi Opole városának állatkertjéből érkezett a három fehérajkú tamarin (Saguinus labiatus), amely szerepel az európai törzskönyvi programban, így az állatok a törzskönyvvezető közreműködésével kerültek Miskolcra. Mindhárman nőstények és testvérek, öt, hat, illetve hétévesek.

A tamarinok a Miskolci Állatkertben arany agutikkal élnek társbérletben. A két állatfaj nem zavarja egymást, ugyanis míg a rágcsálók közé tartozó agutik a talajszinten mozognak, addig a tamarinok a fák ágai között élnek. Ez az életközösség a természetben is megfigyelhető, hiszen az agutik gyakran követik a majomcsapatokat, és az általuk lehullajtott gyümölcsöt elfogyasztják - magyarázta a szakember.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a fehérajkú tamarinok neve megjelenésükről is árulkodik, fekete arcszőrzetükön ugyanis a szájuk körül feltűnő fehér színezetet viselnek. Másik magyar nevük a vöröshasú tamarin, hasoldaluk szőrzete ugyanis élénk narancsvörös színű. Dél-Amerika középső területein, Brazília, Bolívia és Peru erdeiben élnek.

A karmosmajmok többségéhez hasonlóan kis családi csoportokban élnek, ahol a már felnőtt utódok segítik szüleiket a kölykök nevelésében, míg három-négyéves korukban el nem hagyják a szülői csoportot, hogy önálló családot alapítsanak. A fehérajkú tamarinok egyelőre nem veszélyeztetettek, de az Amazonas-medence más fajaihoz hasonlóan számukra is fenyegetést jelent az esőerdők fokozódó irtása - jegyezte meg a gyűjteményi vezető.

MTI

Vissza