HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

Király Linda: „Fontos, hogy mindig újat tudjak nyújtani”

2014. február 21. (péntek) 13:18
 

16 éves koráig Amerikában élt, aztán időnként feltűnt, majd eltűnt a szemünk elől. Énekelt Angelesben, és Budapesten. Idén az énekesnő bekerült „A Dal 2014” eurovíziós nemzeti dalválasztó show elődöntőjébe Everything című dalával. A miskolci rajongók legközelebb a Pálinkamustra vendégeként láthatják, hallhatják Király Lindát. Ennek kapcsán beszélgettünk a különleges hangú énekesnővel.

– Hol érzed magad igazán otthon?
– Nekem az az otthon, ahol a családom van. Bár külföldön nevelkedtem, de a szüleim magyarként neveltek. 16 évesen kerültem Magyarországra, majd négy évig éltem itt egyhuzamban. Így ide is erősen köt a szívem.

– Milyen nyelven gondolkodsz?
– Angolul. A mai napig angolul álmodom, gondolkodok, számolok. De arra mindig nagyon figyeltem, hogy fejlesszem a magyar nyelvtudásomat. Például amikor megkaptam Krisztin Operaház fantomjában, akkor logopédushoz jártam hogy szép legyen a kiejtésem.

– A szüleidnek is van zenei múltja. Ők irányítottak a zenei pálya felé?
– Abszolút nem. Azt mondták, hogy bármi lehetek, csak zenész vagy énekes ne. Orvos, ügyvéd, mindegy, csak valami szép tisztességes szakma legyen. Féltettek, miután ők is zenészek voltak, és tudták, hogy mennyire nehéz ez a pálya. Így nekem bizonyítanom kellett. Mivel az iskolában az ének tanárom azt mondta, hogy jó hangom van, érdemes lenne vele foglalkozni, így elkezdtem a hátuk mögött énektanárhoz járni. Klasszikus éneket tanultam. 13 éves voltam, amikor megnyertem egy versenyt, és lehetőségem adódott New Yorkban a Carnegie Hallban fellépni, többek között az Éj királynőjének áriájával. Ide meghívtam a szüleimet is, hogy hallgassanak meg, és ott jöttek rá, hogy én nagyon komolyan gondolom ezt a pályát. Innentől kezdve természetesen támogattak.

– Karrier tekintetében nagyok voltak a szülői elvárások?
– Nem. A karrierem véletlenek sorozata volt. Már aktívan dolgoztam odakinn, mielőtt Magyarországra jöttünk volna, és már ott szép sikereket értem el. Amikor ide költöztünk, akkor bekerültem a konziba és folytattam tanulmányaimnak a klasszikus részét. Emellett elkezdtem egy zenekarral soul zenéket játszani. Az egyik koncertemen szólt Dobray Gyuri Presszer Gábornak, hogy hallgasson meg. Utána elkészült a Szerelem utolsó vérig című dal, és onnantól egyik pillanatról a másikra megváltozott az életem.

– Saját magaddal szemben milyenek az elvárások?
– Nagyon durván maximalista vagyok. Számomra nagyon fontos, hogy mindig újat tanuljak, mindig újat tudjak nyújtani. Egy igazi zenész soha nincs kész, mindig van mit tanulni és van hová fejlődni.

– Hol nagyobb a rajongótáborod, itthon, vagy Amerikában?
– Mind a kettő zseniális, pedig teljesen más koncertekről van szó. Itt is nagyon szeretem a koncertjeimet és az az izgalmas, hogy nem lehet korosztályoz kötni a rajongótáboromat. Tizenévesek és hatvan évesek is vannak közöttük.

– Legutóbb „A Dal” című eurovíziós dalválasztó elődöntőjében láthattunk. Hogyan fogadtad Csiszár Jenő kijelentését, mely szerint te itt nem versenyző, hanem sztárfellépő vagy?
– Eszméletlenül jól esett. Igazából nem is vártam, hogy ilyen szépeket mondjanak. Tudtam jól, hogy ez egy nagyon amerikai stílusú dal. Nem az volt a célom, hogy föltétlenül kijussak Koppenhágába, hanem be akartam mutatni ezt az oldalamat is, és nagyon örülök, hogy megtettem, mert nagyon szépeket mondtak, és bíztattak, hogy folytassam tovább.

– Hogy érintett, hogy nem jutottál a középdöntőbe?
– Fel voltam rá készülve. De megérte, mert ilyen produkciót még nem csináltam, koreográfi ával, zseniális csapattal voltam körülvéve, úgyhogy számomra ez egy élmény volt. Nekem már az siker, hogy benn van az öcsém. (Király Viktor, szerk.)

– Hamarosan a Pálinkamustrán hallhatnak a miskolciak. Milyen programmal készülsz?
– A klasszikus dalaimtól, a régi slágerektől kezdve a mostaniakig válogattam. Emellett mindig belecsúsztatok egy-két világslágert, amit nagyon szeretek énekelni.

Dávid Ildikó

Király Linda névjegy
Született: New York,
1983. feb. 28.

Kedvencünk kedvencei:
példakép: anyukája
szakmai példakép: Whitney
Houston, Aretha Franklin
fi lm: Keresztapa
hobbi: snowboard,
ketrecharc versenyek nézője
évszak: tavasz
étel: libacomb párolt káposztával,
hagymás krumplival
ital: light cola



Vissza