HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Ha munkánkon Isten áldása

2014. február 27. (csütörtök) 11:16
 
Gubala Róbert sátoraljaújhelyi esperest decemberben címzetes boldvai apát címmel tüntette ki Ternyák Csaba egri érsek.

Gubala Róbert Kékeden született. Középiskolai tanulmányait az esztergomi „Temesvári Pelbárt” Ferences Gimnáziumban végezte, majd az Egri Hittudományi Főiskolán tanult. 1982-ben szentelték pappá. Szolgálatát, mint káplán Sátoraljaújhelyben kezdte, ebben az időben különös figyelmet fordított az ifjúság hitoktatására. 1987-től göncruszkai, 1994-től füzesabonyi plébános. Elöljárója, az egri érsek 2004-ben helyezte vissza plébánosnak Sátoraljaújhelyre, ahol jelentős szerepe volt a katolikus oktatás megújításában, az V. István Katolikus Szakközépiskola, azaz a „Keri” egyházmegyei átvételében, majd egy komplex intézmény szervezésében, melynek része lett az Árpád-házi Szent Margit Általános Iskola is.

 – Amikor káplánként kezdtem itt a szolgálatot, káplántársaimmal egy tevékeny, sokoldalú ifjúsági hittanos csoportot működtettünk, persze ez így volt akkor minden valamire való plébánián. Némi kíváncsisággal tértem vissza, 18 év múlva plébánosnak: vajon ifjúsági hittanosaim közül hányan maradtak meg az egyház közelében. Sokan megmaradtak, de nem kevesen voltak olyanok, akik lemorzsolódtak, s ritkán járnak szentmisére. Sokan pedig elköltöztek, mert máshol találtak munkát.

– A városnak több mint tizenötezer lakosa van, nagyobb részt katolikusok. Nagyon örülök, hogy az Egri Főegyházmegye átvette a középiskolát és az általános iskolát. Jelenleg ezekben mintegy 600 diák tanul. Az a gyerek, amelyik 8-12 évig egyházi intézménybe jár, sokat fejlődik. Ez a vallásosságán, az egyházhoz való viszonyán is megmutatkozik. Örömmel tölt el, hogy egy-egy lelki napon, vagy nagyobb ünnep előtt sokan gyónnak. Ez is jelzi, hogy a gyerekek lelki életében[1_960] gubala-robert.jpg elindul egy folyamat. Én magam is vállaltam, hogy hetente 6-8 hittanórát tartok. Nagy kihívás ez számomra is. Közöttük vagyok, naponta érzékelem a gondolkozásmódjukat. Néha megdöbbenek, hogy milyen nagy a különbség a tizen- és a huszonévesek gondolkozása között. Más a nyelvezetük, a szokásaik. A mai tinédzserek egy része, hozzánk vagy akár a huszonévesekhez képest is extrém életet él. A mai kamaszok szinte mindent unalmasnak találnak, ezért folyton új élményeket hajszolnak. Sajnos a hittankönyvek sem mindig követik a kor igényeit. Túlságosan tantárgyjellegűek. Jobb lenne, ha több segítséget adna eme kihívásokra.

A Katolikus Oktatásért Alapítvány elnökeként aktívan kiveszi részét a keresztény szellemű nevelésből. Támogatást nyújt az oktatási intézmény működéséhez, a diákok tanulmányi versenyen való részvételéhez, a hátrányos helyzetű tanulók támogatásához. A város kulturális rendezvényeinek és határon átnyúló programjainak aktív közreműködője. Ezért kapta meg Sátoraljaújhely városától tavaly a Pro Urbe-díjat.

– Előző állomáshelyeimen másféle kihívásoknak kellett megfelelnem – mondta Gubala Róbert. – Göncruszkán éltem meg a rendszerváltást. Ez egy jó lelkű, papot, egyházát szerető közösség volt. Örömmel töltött el, hogy nyíltan bemehettem az iskolába, foglalkozhattam a tanulókkal. Füzesabonyban kinyitottam a plébániát mindenki előtt. Nagyszerű ifjúsági közösségek alakultak ki, beindult a cserkészélet. Sikerült elnyernem a bizalmukat. Két papi hívatás is született ebben az időben. Sátoraljaújhelyben is igyekszem bekapcsolódni a mindennapokba. Járom a kórházat, felkeresem a betegeket. Rendszeresen imádságos összejöveteleket tartunk az Öregek Napközi Otthonában. Időnként még a határon túli településre, Rákóczi szülőföldjére, Borsiba is áthívnak kenyérszentelésre vagy a Fejedelem születésnapjára. Örömmel megyek képviselni a katolikusságot.

Káplán kollégámmal, Andrási Zoltánnal igyekszünk nagy figyelmet fordítani a falvakra is. S mivel Széphalom, Bodroghalom, Kisbózsva, Vilyvitány, Alsóberecki, Felsőberecki filiákat is ellátjuk, örülünk, hogy a vasárnapi szentmisékbe Hajdú Miklós újhelyi börtönlelkész is besegít. Tesszük a dolgunk, és bízunk abban, hogy úgy az iskolákban, mint az egyházközségekben meglesz tevékenységünk eredménye, ha munkánkon ott van Isten áldása.

Homa János

Vissza