HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

"Jaj, de unom a politikát”

2014. március 29. (szombat) 15:17
(Jeney Edit jegyzete) "Jaj, de unom a politikát” – Nem vagy ezzel egyedül. Hidd el, valamilyen szinten valamennyien unjuk. Néha olyan, mint az a sorozat, aminek a következő részét már csak megszokásból nézed meg naponta az interneten.

De ha már így vagy vele, szerintem megfogadhatnád azt is, amit Gizella a folytatásban énekel Szörényi – Bródy: István a királyában: „Inkább (...) csinálnánk egy kis babát!” Mert hogy ez tényleg fontosabb (lenne) mint, maga a politika. És érdekes módon: ha sok-sok kisbabát csinálnátok, akkor a közügyek is elkezdenének érdekelni. Mert ha van jövőkép (akármilyen, nem feltétlenül családi kép), akkor már lényegessé válik az is, hogy milyen lesz annak a kerete. És akkor már az sem tök mindegy, hogy ki vezeti a következő négy évben ezt az országot.

Egy nem rég’ indult, fiatalok által, fiatalok számára írt internetes újság egyik önvallomása nagyon megkapott. Ctrl c – ctrl v-vel ezt most idemásolom: „Figyi, Mama! Tudom, hogy szerinted az egyetem és a vizsgák a legfontosabbak most a kisunokák életében, de nem. Van ennél valami sokkal, de sokkal égetőbb feladatunk: megteremteni magunk és mások számára azt a jövőt, amiben szívesen lennénk majd mi is nagyszülők.” Nos, hát ennek megteremtéséhez kell eszközként felhasználni a politikát is!

S hogy „mondd, te kit választanál?” Hát az biztos, hogy ennek eldöntésében a lebutított reklámszövegek, a tőmondatos ígéretek nem segítenek. Az egyes pártok szemlélete, a mögöttes értékrendjük (amikből aztán a jól vagy kevésbé jól sikerült döntések születhetnek) viszont már fontos igazodási pont a számomra. Többek közt az, hogy milyen nemzetképet akarnak belém égetni. Mert például az „Emeld fel fejedet, büszke nép” szemlélet energiát ad, a „bűnös nemzet” minősítés pedig nemcsak hamis, de önfeladásra is ösztönöz! Emellett számításba veszem azt is, hogy melyik pártnál, miféle botrányok tépázták meg, vagy rombolták földig a vélt, vagy valós hitelességet. Érdemes mérlegre tenni, hogy a szavazatunkra ácsingózók mennyire kormányzóképesek?  Vagyis hogy az egyes „reménybeli” koalíció tagjaira a valódi összefogás, vagy annak éppen az ellenkezője jellemző? Az ígérvényeik helyett fontosabb, hogy eddig mit tettek le az asztalra. Szóval, nem spórolható meg némi tájékozódás sem.

Április 6-án választás. Ha eddig is punnyadtál, és ezután sem akarsz mást tenni, akkor valóban fölösleges elmenned szavazni. Ha viszont akarsz valamit kezdeni az életeddel, akkor mégis érdemes voksoddal is növelni saját esélyedet.

Vissza