HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

EP-választás 2014

2014. április 22. (kedd) 22:03
 
Kisorsolta a választási listák szavazólapi sorrendjét a Nemzeti Választási Bizottság.

Kisorsolta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén, hogy a május 25-i európai parlamenti (EP-) választáson a pártok listái milyen sorrendben szerepeljenek a szavazólapon. Az NVB 11 lista sorrendjét állapította meg, legfeljebb ennyi lista szerepel majd a szavazólapon.

Az azonban elképzelhető, hogy a listák száma végül ennél kisebb lesz, ez abban az esetben fordulhat elő, ha az ajánlások ellenőrzésénél kiderül, hogy valamelyik pártnak nincs meg a listaállításhoz szükséges 20 ezer érvényes ajánlása.
Patyi András, az NVB elnöke a sorsolás előtt emlékeztetett: a választási eljárásról szóló törvény szerint a bizottságnak a listák bejelentésére megadott határnapon kell kisorsolnia a listák sorrendjét.
A sajtónyilvános sorsolást a testület két tagja végezte: Bozsóki Éva elnökhelyettes előbb egy üvegburából a listák nevét húzta ki, majd Csenterics Ferenc választott tag egy másik üvegburából az ahhoz tartozó sorszámot.
A sorsolás értelmében a listák a következő sorrendben szerepelnek majd a szavazólapon: Magyar Szocialista Párt, Seres Mária Szövetségesei, Fidesz-KDNP, A Haza Nem Eladó Mozgalom párt, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Lehet Más a Politika, Együtt-PM, Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, Modern Magyarország Mozgalom Párt, Új Magyarország Párt, Demokratikus Koalíció.
A listák sorrendjének kisorsolásáról szóló határozat ellen önálló jogorvoslatnak nincs helye.

A szavazólapon szerepel majd a lista sorszáma, a listát állító párt (illetve több párt esetén pártok) neve, rövidített neve és emblémája, a szavazásra szolgáló kör, valamint a listán szereplő első öt jelölt neve.

(MTI)

Vissza