HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Európai étlap

2014. május 15. (csütörtök) 23:42
(Jeney Edit jegyzete) Álmosnak, érdektelennek tűnik az európai parlamenti képviselőválasztás kampánya. Néhány megjegyzés, idézet azért kicsit megzavarja a bóbiskolásomat. Itt van például az, hogy „Európa jobban teljesít”. Milyen igaz – Nyugat- Európára értve!

Ők nem voltak félévszázadon át részei a szovjetblokknak, teljesen más pozícióból indultak, mint mi. Ráadásul a rendszerváltáson átesett Magyarország „Marshall-segélye” az aktív hazai segédlettel történő rablóprivatizáció lett.„Magyar vagyok és európai. És te?” – olvasható egy másik plakáton. Sajnálom, hogy neki ezt deklarálnia kell magáról. Nekem nem kell, ugyanis magyarként természetes, hogy európai is vagyok. (Rá kell nézni a térképre, ismerni kell egy kicsit kultúrtörténetünket, vallástörténetünket, irodalmunkat, hogy tudjuk: a magyar, a kontinensünk egyik legrégebbi államiságával együtt, európai.) „Mi az Európai Egyesült Államokat a szabadság, a biztonság, a jólét forrásának és garanciájának látjuk.” Ez legalább egyértelmű üzenet: Európa lakosai, egyesüljetek! Azt is írja az újság, hogy „az uniós csatlakozás; legalább tíz százalékot tett hozzá Magyarország GDP-jéhez és legalább 1,2 százalékot a GDP-növekedéséhez”. De azért ugye azt nem hiszi senki, hogy Németország eközben szívjóságból lett a legnagyobb nettóbefizető? (Mellesleg autópályák és más nagyberuházások mellett uniós támogatással zártak be cukorgyárakat, s vágtak ki 2007-ben szőlőültetvényeket.) Sok politikus, ha szépet, fennköltet, vagy éppen magától értetődőt akar mondani, akkor elkezdi emlegetni az európai értékeket. Ezt a jolly joker kifejezést azért érdemes konkretizálni: a Lisszaboni Szerződés szerint az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság és az emberi jogok tisztelete jelentik az uniós alapértékeket. Úgy tűnik viszont, hogy ebbe belefér a kollektív bűnösség elve, ha éppen a Benes-dekrétumokról van szó, és kimaradnak belőle az őshonos nemzetiségi kisebbségek kollektív jogai. Európai értékek között szokás a magántulajdon szentségét is emlegetni. Ez az elv is gellert kapott, amikor tavaly uniós nyomásra kis híján mega-adóval harapták le mintegy negyedét a ciprusi bankbetéteknek. Az idén meg befolyásos orosz üzletembereknek fagyasztották be az EU-s bankbetétjeit. Bírósági tárgyalás, bírósági végzés nélkül. Újabban gyakran idézik, hogy „Vigyázó szemetek Párizsra vessétek!” Azért Batsányi óta történt egy s más olyan is mifelénk, amiért nem jár köszönet Nyugatnak… Nem véletlen, hogy egy másik, egy XX. századi magyar költő, Szabó Lőrinc így írt Hazám, keresztény Európa című versében: „Útálom és arcába vágom / – Harminc év vagy kétezer óta / undorító, őrült világ ez, / ez a farizeus Európa”. (Fölösleges hát költők gyönyörű sorait közhellyé aljasítani, nem arra valók.)

Talán ennyiből is látszik: az „egyrészt – másrészt” Európáját nem annyira eszmék, hanem sokkal inkább érdekek irányítják. S hogy miért kell nekünk az Unió? Orbán Viktor nagyon pragmatikusan így fogalmazott: ha nem ülsz ott az asztalnál, rövidesen az étlapon találod magad.

Vissza