HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

„Minden apró sikerért meg kell küzdeni”

2014. május 16. (péntek) 23:26
 
Miskolcon alakult meg 1989-ben a Bíborszél nevű zenekar.

Amely a különböző amatőr fesztiválokon rendre az élen végzett fiatalos, lendületes szövegvilágával, elgondolkodtatóan igényes zenéjével. 1991-ben megnyerték az AB Popfesztivált és ez végre lemezmegjelenést, valamint országos ismertséget hozott a csapatnak.

Fábián Zsolttal, az együttes énekesével beszélgettünk múltról, jelenről, jövőről.

– Melyik dal volt az, amelyik meghozta a várva várt sikert?
– Ez a Nem hiszem el című dal volt, amellyel a Popfesztiválon közönségdíjat nyertünk. A Popfesztivál ’91-ben volt, mi nagyjából innen számoljuk a zenekar történetét, függetlenül attól, hogy már előtte is létezett a formáció, még egy másik néven is.

– Ezek után az új produkcióra egészen 2001-ig kellett várni. Mi volt a hallgatás oka?
– Ennek sok összetevője volt. A Popfesztivál után megjelent a Szivárvány című albumunk, idő közben azonban menedzselési problémák akadtak, megszűnt a kiadó, be kellett vonulni katonának. Tehát nagyon sok minden összejött. Emellett a magyar könnyűzenei életben is egy nagyon komoly változás kezdett kialakulni. Sokkal nagyobb teret hódított abban az időben az elektronikus muzsika, ami nem kedvezett annak a zenének, amit mi képviseltünk. Így hallgatásra kényszerült a zenekar.

– Hogyan változott meg a zenekar felállása?
– A katonaság után két alapító tag is kiszállt, így ez a 2001-es lemez már úgy született, hogy az alapító tagok közül hárman maradtunk, és vendégzenészekkel kiegészülve készült az album.

[1_960] biborszel-1.jpg
– Mekkora sikert hozott a visszatérés?
– Mindig felemás érzéseink vannak ezzel kapcsolatban. A Várlak című dalunkat, amelyet a Szinvapark előtt, illetve a Miskolc Plaza tetején vettünk fel, sikerrel játszották a rádiók. Akkor azt hittük, hogy minden sínre került. De ez egy nagyon nehéz műfaj. Minden egyes apró sikerért meg kell küzdeni. Soha nem volt mögöttünk egy komoly menedzsment, aki intézte volna az ügyeinket. Így saját erőből oldottuk meg ezeket a dolgokat. Sikernek éltük meg, hogy mindezek ellenére sok helyre el tudtunk menni az országban fellépni, szerették a lemezünket az emberek, így elégedettek voltunk.

– Milyen stílusú zenét játszik az együttes?
– Populáris rockot. Szöveg- és refréncentrikus, a lényeg, hogy igényes legyen, odafigyelünk a hangszerelésre, illetve a mondanivaló az, ami számunkra lényeges, hogy a dalok szóljanak valamiről. Mindemellett egy olyan dallamvilágot szerettünk volna kialakítani, amely könnyen befogadható. Úgy gondolom, ez sikerült, és minden lemezünkre jellemző. Az új albumunk lesz egyébként a legdinamikusabb Bíborszél-lemez.

–Megnehezíti az érvényesülést, hogy nem a fővárosból, hanem vidékről indult a csapat?
–Amikor indultunk, abszolút hátrányként éltük meg. Úgy gondolom, hogy ha mi budapestiként nyerjük meg a Popfesztivál közönségdíját, illetve budapesti zenekarként tudunk egy olyan háttérrel dolgozni, amivel sok pesti zenekar rendelkezett, akkor sokkal előrébb tarthattunk volna. De ma már, az internet korában ez nem számít. Ma már nincsenek távolságok sem.

– Hogyan született a Miskolc című daluk?
– Ez egy pályázatra íródott. Az Edda és a P.Mobil után eltelt egy pár évtized, és a mostani miskolci zenekarok között meghirdettek egy pályázatot, hogy ők hogy látják ma a várost. Körülbelül 10-12 pályázat érkezett be mindenféle stílusban, nekünk már megvolt egy zenei alapunk és erre született meg a dal pár nap alatt. Leadtuk és egyszerűen elkezdett életre kelni. Ami a számomra a mai napig hihetetlen, hogy milyen ívet futott be ez a nóta.

– Hogyan tovább?
– Most, ami a leglényegesebb a zenekar életében, hogy készül az új album, és várhatóan szeptemberben ezt már végleges formába tudjuk önteni, ősszel pedig szeretnénk megjelentetni. Ennek meghatározó dala a Miskolcon kívül az Őrangyal című dal, amelyet minél több helyen be akarunk mutatni. Nyáron pedig szeretnénk minél több emberhez elvinni a dalainkat.

Fábián Zsolt- Született: Miskolc, 1971. június 3.  

[2_300x300xffffff] fzs.jpg

Családi állapota: Nős
Horoszkóp: Ikrek
Kedvencünk kedvencei::
Példakép: Steve Hogarth
Kedvenc zenekarok: Marillion,
Simply Red, Simple Minds,
Film: Ponyvaregény
színész: Tom Hanks
Étel: töltött káposzta
Ital: házi pálinka
Hobby: foci (de már csak a szurkolás)
Autómárka: Mercedes

 

(Dávid Ildikó)

Vissza