HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Több megyére másodfokú riasztást adtak ki a felhőszakadás miatt

2014. július 27. (vasárnap) 14:52
 
Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnap kora délután Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Pest megye több térségére.

Ezeken a területeken már a következő órákban lehetnek olyan heves esőzések, amelyek során rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több csapadék hullhat. Az előrejelzések szerint a következő órákban a mogyoródi Hungaroringen is lehet felhőszakadás, heves zivatar.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az MTI-hez eljuttatott, éjfélig szóló előrejelzése szerint a nap folyamán az egész országban kialakulhatnak ilyen záporok, zivatarok. A legtöbb esőre Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Veszprém és Pest megyében, valamint Budapesten lehet számítani.

Emellett Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint Budapesten olyan heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket károkozó szél, illetve jégeső kísérhet. Ezeken a területeken emiatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az OMSZ szerint hétfő estig kifejezetten zivataros időre lehet számítani. Mint kifejtették: délkelet felől egyre több helyen és több hullámban alakul ki zivatar, legkésőbb valószínűleg az északkeleti országrészben. Legfőbb kísérőjelenségük a felhőszakadás lesz, többfelé eshet 20-40 milliméternyi csapadék. Elsősorban a Győr-Békéscsaba vonal menti széles, mintegy 150-200 kilométeres sávban helyenként 40 milliméternél is több eső zúdulhat le viszonylag rövid idő alatt.

Főként az Alföldön van esély hevesebb zivatar kialakulására, amelyet a felhőszakadás mellett jég és viharos (70-80 kilométer/órát elérő) széllökés kísérhet.

A Balaton keleti és nyugati medencéjénél elsőfokú, a középső medencénél másodfokú viharjelzés van érvényben. Az előrejelzés szerint a hőmérséklet kora délután általában 27 és 33 Celsius-fok között, de délnyugaton csak 25, 26 fok körül alakul. Késő este 20-25 fok valószínű.

 

(MTI)

Vissza