HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Vanek Ákos TVK ITU Triatlon világkupa-győztes!

2014. augusztus 11. (hétfő) 02:35
 
Vanek Ákos személyében az első magyar győztest ünnepelhették Tiszaújvárosban. A dobogó harmadik fokát is egy magyar, Ifj. Faldum Gábor foglalhatta el.

A 16. TVK Triatlon Nagyhét utolsó, TVK Napjának utolsó döntőjében, a férfiak harmincas fináléjának 750 méteres úszását,  – igazolva a papírformát, mely szerint ő a világ egyik legjobb triatlonos úszója, a szlovák Richard Varga teljesítette leggyorsabban , de Vanek Ákos ötödik, Pocsai Balázs hetedik helyére sem lehetett panaszunk.  Ifj. Faldum Gábor és Tóth Tamás a harmadik csoportban indulhatott a váltózónába.

[7_960] ITU-TVK-ferfi-1.jpg
A középső, 20 km-es, 8 körből álló kerékpározás első két körében három felé szakadt a 30 tagú boly, de úgy, hogy mindössze 30 mp-en belül tekert mindenki. Az élen haladó ötösben  biztosított pozíciót magának Vanek, aki 2011-ben bronzérmes tudott lenni Tiszaújvárosban. Ott hajtott vele egyebek mellett az orosz  Polyansky-testvérpár, Dmitry és Igor is. Öt kör után a még mindig három részre szakadt mezőny 35 mp-en belül rótta a kilométereket. Újabb egy kör elteltével, majd a befejező kört jelző csengetésnél, amikor a távolságok még jobban csökkentek,  érezhető volt, hogy a második depózásra összeérhetnek egy bollyá a finálé résztvevői. Ez így is történt, ami azt jelentette, hogy kezdődhetett elölről a verseny.  

[6_960] ITU-TVK-ferfi-2.jpg

Mire az 5 km-es futás első negyedét maguk mögött hagyták a sportolók, Ifj. Faldum Gábor haladt a mezőny élén, míg Vanek ötödikként szaporázta lépteit. A 2. körben az olasz Davide Uccelari igyekezett lerázni vetélytársait, eredménytelenül. Az utolsó 1250 méterre a tavalyi tiszaújvárosi bronzérmes, spanyol Francesc Godoy indult elsőként, mögötte Faldummal és öt méterre Vanekkal. A célegyenes célhoz közeli felében már látszott, hogy a magyar válogatott mezét viselő sportoló száguld az élen.

[4_960] ITU-TVK-ferfi-3.jpg

Vanek Ákos szó szerint berobbant a célba, első helyével sporttörténelmet írt, a tiszaújvárosi világkupa 18 éves történetének ő az első győztese! Ifj. Faldum Gábor minden erejét latba vetette, hogy megszerezze az ezüstérmet, de fotófinissel alulmaradt az egykori ukrán, most nemzetváltás alatt álló Rostyslav Pevtsov ellenében.

[5_960] ITU-TVK-ferfi-4.jpg

Ilyen még nem volt: két magyar az olimpiai kvalifikációba is bele számító világkupa-dobogón!

Az érmeket Renato Bertrandi, az Európai Triatlon Szövetség (ETU) olasz elnöke és dr. Fülöp György, Tiszaújváros alpolgármestere adta át. A közös pezsgőzésre a hölgyeket is visszahívták a pódiumra. Az ünneplés kellékét Lehmann Tibor, a  16. TVK Triatlon Nagyhét főrendezője biztosította a dobogós versenyzőknek.    

[2_960] ITU-TVK-ferfi-6.JPG

[1_960] ITU-TVK-ferfi-7.JPG

[3_960] ITU-TVK-ferfi-8.JPG

    Vanek Ákos: - Nagyon elfáradtam, de éreztem, hogy van keresnivalóm a célegyenes előtt. Jó ütemben sikerült ritmust váltanom, akkor, amikor láttam, hogy a többiek még tartalékolni akarnak. Az utolsó métereken  mindent beleadtam, így sikerült a nagy álom, a világkupa-győzelem. Köszönöm a szurkolást! Mindenkinek köszönöm, aki bármilyen módon is hozzásegített ehhez a sikerhez. Ez egy nagy pillanata az életemnek. Örülök, hogy én lehetek az első magyar győztes, de ez a kitüntető cím Ifj. Márkus Gábornak járt volna ki! A Himnusz meghallgatása közben rá és édesapjára, dr. Márkus Gáborra gondoltam. Nekik, az Ő emléküknek  ajánlom a világkupa-győzelmemet!

[8_960] ITU-TVK-ferfi-5.jpg

Ákos! Igazi Bajnok vagy! Köszönjük!
Még alig ocsúdhattunk fel a tiszaújvárosi 18. TVK ITU Triatlon Világkupa augusztus 10-i magyar sikerei után, amikor egy újabb, közel sem hétköznapi hír jutott tudomásunkra. A tájékoztatásban az szerepelt, hogy a férfi győztes, a budaörsi Vanek Ákos a verseny másnapjának délelőttjén felkereste tiszaszederkényi otthonában régi sportbarátját, Benedek Lászlót, a TVK-Mali Triatlon Klub 2010-ben súlyos közlekedési balesetet szenvedett, az utóbbi időben egyre látványosabban gyógyuló sportolóját. A látogatás apropója nem volt más, mint az, hogy Ákos nekiajándékozta világkupa-aranyérmét lábadozó sporttársunknak, "Lacosznak"!

Ez a párját ritkító, egyben példaértékű, nemes emberi gesztus valamennyiünkben óriási tiszteletet és elismerést váltott ki!

Ákos! Igazi Bajnok vagy! Köszönjük szépen! További szép sikereket kívánunk a riói olimpiára vezető úton!

A Benedek-család, 
és a TVK-Mali TK tagjai

(Fotók: Varga Tamás T.)

Vissza