HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Értékek találkozása Zemplénben

2014. augusztus 27. (szerda) 20:33
 
Sátoraljaújhely széphalmi városrésze adott a közelmúltban otthont az Anyanyelvápolók Szövetsége XXII. Országos Ifjúsági Anyanyelvi Táborának. A fiatal nyelvművelők az egy hét során a szakmai előadások mellett kirándulásokon és játékos vetélkedőkön is részt vehettek.

A tábor megnyitóját Sátoraljaújhelyen, a városházán tartották, ahol többek között dr. Rózsahegyi Ferenc aljegyző, Nyíri Péter a Magyar Nyelv Múzeumának vezetője, valamint Kerekes Barnabás az Anyanyelvápolók Szövetégének alelnöke köszöntötte a fiatalokat. Az ünnepi köszöntőn elhangzott, hogy a jövőben a tábor színhelye állandó jelleggel a zempléni város lesz, amely így egy hétre az anyanyelv fővárosává válik. Az ifjú nyelvápolók közül többen érkeztek a határon túlról, Erdélyből, Kolozsvárról és Székről, valamint a délvidéki Óbecséről. Az összekötőkapocs a magyar nyelv szeretete volt. Az előadások során számos tapasztalattal gazdagodtak a táborozók, hiszen a nyelvművelés mellett filmművészet is helyet kapott a programban, de voltak nyelvi játékok, táncház és szituációs gyakorlatok is színesítették a programot. Az ifjúági vezetőség tagjai pedig saját, kedves időtöltésükről is beszéltek a táborozóknak.

 

[0_960] nyelv.JPGZemplénben a bő egy hét alatt az anyanyelv, mint érték a kirándulásokon találkozott a Bodrogköz és a Hegyköz kincseivel, hiszen a fiatalok eljutottak Karcsára, Cigándra, - ahol megkóstolhatták a tájjellegű ételeket -, valamint megtekinthették a Borsiban, Füzérradványban és Pácinban a kastélyokat, Füzéren a várat, Hollóházán a Porcelánmúzeumot nézték meg, valamint utazhattak a pálházi kisvasúttal is. Sátoraljaújhelyen a görög katolikus templom mellett a Börtönmúzeumban és a levéltárban tett látogatás során fokozódott a fiatalok érdeklődése. Utóbbi helyen Kazinczy Ferenc kézírását is megtekinthették. Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely polgármestere is felkereste a tábor lakóit és úgy fogalmazott jövőre visszavárja a fiatalokat.

Az egy hetes programok középpontjában természetesen a Magyar Nyelv Múzeumának megtekintése állt, hiszen az épületet Nyíri Péter igazgató jóvoltából a pincétől a padlásig bejárhatták. A fiatalok betekintést nyerhettek a „Beszélni nehéz” című rádióműsor levelezési archívumába. A fiatal nyelvőrök tudással megtöltött képzeletbeli tarisznyával távozhattak Széphalomról, mely településrész jövőre visszavárja a táborozókat.

Vissza