HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Romjaiból új életre kelt Diósgyőr!

2014. augusztus 30. (szombat) 14:43
 
A korábbi romvár restaurálási szokásokkal szakítva milliárdos uniós projekt keretében gyakorlatilag visszaépítették a diósgyőri várat. Elkészült a mű, amelyet az ünnepélyes átadást követően miskolciak százai vettek birtokba.

Száz éve még jóformán csak a tornyok romjai, s némi falmaradvány állt ki a várdombból Diósgyőrben. A régészeti feltárást követően a kor hagyományainak megfelelően romvár formában restauráltak, némi kiegészítésekkel. A rendszerváltást követően újra előtérbe került a vár, amely átkerült Miskolc kezelésébe, s kisebb építési, felújítási munkálatokat végeztek rajta. Most pedig gyakorlatilag (egy bemutató romrészt meghagyva) visszaépítették a középkori várat. Hosszas előkészítést követően, döntően uniós pénzből készült el a vár, amelyet ünnepélyes keretek közt szombaton avattak fel.

[0_960] DSCF3518.JPGA rendezvényen részt vett, s beszédet mondott L. Simon László államtitkár, valamint Szűcs Tamás, az Európai Bizottság  magyarországi képviselője és Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. Volt várkulcs és szalagátvágás. A showt azonban ellopta a politikusoktól Besenyei Péter, világhírű műrepülő bajnokunk, aki különleges légibemutatója  keretében többször elrepült a diósgyőri vár bástyái mellett.

[1_960] DSCF3476.JPGA protokoll után a közönség is birtokába vehette a várat.  Sok százan gyűltek össze a várudvaron és a bejárat előtt.  A feljárónál és a kapuban ritkán látható tömegnyomor alakult ki, különösen a kisgyerekesek panaszkodtak. A vár már európai, a rendezvényszervezést még lehet tanulni.

[2_960] DSCF3484.JPGNagy Lajos és igazságos Mátyás, jó királyaink, ha lenéznek az égből, biztos örömmel látják, hogy egykori erősségük, Diósgyőr új életre kelt romjaiból.  Nemzeti múltunk jelképéhez hasonlóan kell kőről kőre újjáépíteni Magyarországot, hogy ne csak múltunk, jelenünk, hanem jövőnk islegyen a Kárpátok koszorúja által ölelt hazában.

[3_960] DSCF3519.JPG

Vissza