HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Bélyegen a miskolci és mádi zsinagóga

2014. szeptember 2. (kedd) 21:06
 
A mádi és a miskolci zsinagógát bemutató, 285 és 330 forint névértékű bélyeget hozott forgalomba kedden a Magyar Posta.

Azt követően, hogy Feldmájer Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) alelnöke és Molnár Róbert, a Magyar Posta Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese lepecsételte a két bélyeg első példányát.

Molnár Róbert a miskolci ünnepségen felidézte, hogy a posta 2008-ban kezdte meg a zsinagógákat bemutató bélyegsorozatának kibocsátását, kétévente jelennek meg újabb bélyegek, amelyekből eddig mintegy 800 ezer darabot adtak el.

[0_300] D_VAJ20140902012.jpg    Hozzátette: a bélyeg az internetes világban is a mai napig egy mindenkihez elérő kommunikációs eszköz, a Magyar Posta évente 40 millió bélyeget értékesít, amelyek borítékra ragasztva mind belföldön, mind pedig külföldön ismertté teszik a magyarországi kulturális, természeti értékeket.

    Feldmájer Péter szerint a Magyar Posta magáénak érzi a magyar történelmet, a most kibocsátott bélyegeknek köszönhetően belföldön és külföldön is ismertté válhatnak a magyarországi zsinagógák. Hozzátette: ezek a bélyegek azt mutatják be, hogy a zsidóság az országnak ezen részén milyen építészeti "csodákat" alkotott.

 

   A Mazsihisz alelnöke úgy fogalmazott: bár a mádi és a miskolci zsinagóga között a bélyegek nem sok különbséget mutatnak, ám "alapvetően két különböző világot képvisel" a két épület. A mádi zsinagóga falai között ima nem hangzik el, a település zsidóságát a holokauszt idején elhurcolták, aki visszatért, az elköltözött. Bár az épületet az állam felújította, az most már "csak" műemlék.

    A miskolci zsinagógáról Feldmájer Péter azt mondta: Miskolcon a zsidó hívek mindig imádkoznak, a zsinagógát ez tartja életben, ugyanakkor az épületet az összedőlés veszélye fenyegeti. Ezzel arra utalt, hogy az épület az elmúlt években életveszélyessé vált, felújítása éppen ezért elodázhatatlan.

    A kedden 50 ezer példányban forgalomba került bélyegeket Nagy Péter grafikusművész tervei alapján a Pénzjegynyomda gyártotta.

(MTI)

(MTI Fotó: Vajda János)


Vissza