HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

„Oldjuk a csomókat és ne kössünk újakat”

2014. szeptember 20. (szombat) 08:36
 
Születésnapja alkalmából pénteken nagyszabású ünnepséggel tisztelegtek Kossuth Lajos előtt Monokon. A rendezvény keretében avatta fel dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnöke és Demeterné Bártfay Emese polgármester a Kossuth Emlékház felújított szárnyát.

A vendégek köszöntését követően Kossuth Lajos munkásságát méltatta a polgármester, kiemelve, hogy az objektív történelem mellett fontos a szubjektum is, a nép emlékezete: Kossuthot számtalan  város választotta díszpolgárává, sok helyen áll szobra, szinte minden magyar településen neveztek el róla közteret. A magyar történelem kevés személye kapott ilyen elismerést. A monokiak büszkén ápolják és adják át a következő generációnak a hagyományokat. Demeterné Bártfay Emese kiemelte, hogy a polgári átalakulás,  hazánk függetlenségének élharcosa volt a település híres szülötte.

„Nagy öröm érte 212 évvel ezelőtt, ezen a napon az Andrássy család Monokon élő uradalmi ügyvédjét, Kossuth Lászlót és feleségét, Karolinát, ugyanis egészséges fiuk született, aki a keresztségben a Lajos nevet kapta” – idézte fel a kezdeteket dr. Mengyi Roland. Ezt követően nagy vonalakban ismertette életének főbb állomásait. Kiemelte: „ a börtön nem törte meg Kossuth lajost, hanem még inkább megerősítette abban is, helyes úton jár.”  Életét a nemzet szolgálatának szentelte.
[0_960] monok-06.JPG
A közgyűlés elnöke kitért arra, hogy még mindig sokan elkövetik azt a hibát, hogy  szembe állítják Kossuthot és Széchenyit. Mind a ketten a reformok pártján álltak – az abszolutizmussal szemben. Kossuth ars poetikájának is tekinthetjük az alábbit: „alkotmányos országban, az alkotmányos nép akaratja nélkül, azt még csak nem is boldogíthatjuk.”  Ez  a gyakorlatban egyetlen úton érvényesíthető:  szabad választáson, aminél a mai napig nem találtak ki jobbat. Kossuth és Széchenyi is tette amit a haza megkövetelt, mint az első felelős magyar kormány és az Országgyűlés is mikor megalkotta törvényeit.

Dr. Mengyi Roland a hallgatósághoz fordulva, Kossuth szellemében szorgalmazta az összefogást a nemzet érdekében. „Oldjuk a csomókat és ne kössünk újakat!” – vagyis közösen megoldhatjuk a problémákat.

A beszédeket kulturális műsor, majd koszorúzás követte. A megyei önkormányzat nevében dr. Mengyi Roland helyezte el a megemlékezés koszorúját Kossuth Lajos szobránál. Koszorúztak a Kossuth Emlékháznál is, majd átadták az épület felújított udvari szárnyát. A nemzeti színű szalagot Demeterné Bártfay Emese és dr. Mengyi Roland vágta át.

Vissza