HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Voks

2014. szeptember 27. (szombat) 07:43
(Jeney Edit jegyzete) Az idén ez lesz a harmadik. De ez egy kicsit más, mint az előző kettő. Helyi választásra készülünk, amit helyi értékén érdemes kezelnünk. Ellentétben a 90-es évekkel, ma már nincs csodavárás, az elmúlt két évtizedben kellő tapasztalatot szereztünk arról (is), hogy hol vannak az önkormányzati cselekvések határai.

S azt is tudjuk, hogy e hatáskör sugara csökkent az utóbbi időszakban. (Pl. a kórházak, járóbeteg-ellátás, oktatás állami irányítás alá került). De a megmaradt hatalom így is hatalmas, hisz például sok helyen a legnagyobb munkáltató maga az önkormányzat! A helyi feladatok között szerepel a település üzemeltetése, ami így önmagában is nagy, esetenként túl nagy falat. (Nagyobb településen sokszor egy jól menő gyár igazgatójának tehetsége, műszaki ember logikája és menedzser típusú csapatépítő vezető nyílt személyisége kell hozzá.)

Kisebb településen viszonylag könnyebb a választás: átláthatóbb a helyi hatalmi, gazdasági hálózat, jobban lehet tudni ki kivel van, a jelöltnek még a nagyapjáról is köztudott, hogy „rendes ember volt”, vagy éppen „ö se szeretett dolgozni”. Nagyobb településen kicsit bonyolultabb a helyzet. De általában ott is fontos, hogy a város társadalmába begyökeresedett-e a jelölt. Ez természetesen távolról sem jelenti azt, hogy odavalónak kell lennie. De azt viszont jelenti, hogy jól ismerje a települését, annak gondolkodásmódjait, tudja: ki mire is használható a helyi társadalom építéséhez. Egy okos politikus helyieket hoz helyzetbe, ennek megfelelő a személyzeti politikája, ahol csak lehet, helyi vállalkozókkal fogódzik.

Aztán a demokrácia mindenek feletti szentsége folytán a nép okos gyülekezete mindig a jobbik felet emeli győzelemre a jelöltek nemes versengésében? Hát ez még az ideák szintjén is túl ideális állapot lenne! Csak jámbor óhaj, hogy ne vigyék túlzottan félre a különféle médianyomások, plakátháborúk és a hosszabb távú következményeket fi gyelmen kívül hagyó kampányakciók a nagy (sokszor alantas és egyáltalán nem nemes) birkózás kimenetelét. Hát ebben van meg nekünk, kisembereknek a magunk felelőssége:  emlékszünk-e pontosan arra, hogy kinek milyen akciói, tiltakozásunkat kiváltó kezdeményezései vagy kijelentései voltak? Tehetségesen, okosan vitte-e az ügyeket az a polgármester, aki most újra jelöltette magát? Van-e a kihívói között olyan hiteles ember, aki már tanúbizonyságot tett vezetői képességéről is?

Bonyolult, túl sok szempontú a választás? Szerintem egyáltalán nem. Egyébként is: a nagyon emberi döntések szinte mindig többdimenziósok. (S természetesen benne van a tévedés lehetősége is.) Mindent összevetve: én elmegyek szavazni, és már eldöntöttem, hogy kire adom a voksomat.

Vissza