HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Választási tudnivalók

2014. szeptember 28. (vasárnap) 20:47
 
Magyarország köztársasági elnökének 270/2014. (VII.23.) KE határozata, valamint a Nemzeti Választási Bizottság 1128/214. határozata alapján 2014. október 12-én, vasárnap helyi önkormányzati képviselők, polgármesterek és nemzetiségi önkormányzati képviselők általános választására kerül sor.

A Nemzeti Választási Iroda 2014. augusztus 25-ig értesítő megküldésével tájékoztatta a választópolgárokat arról, hogy hol szerepelnek a szavazóköri névjegyzékben. Az értesítő tájékoztatást nyújt továbbá a szavazókör címéről, a szavazás idejéről, a szavazóhelyiség akadálymentesített voltáról, a szavazáshoz szükséges dokumentumokról. Borsod-Abaúj-Zemplén megye 358 településén 819 szavazókör került kialakításra, ahol 555 224 választópolgár adhatja le szavazatát.

Magyarország Alaptörvénye szerint minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választó és választható legyen. Az Európai Unió más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező minden nagykorú állampolgárának joga van ahhoz, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választó és választható legyen. Magyarországon menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert minden nagykorú személynek joga van ahhoz, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választó legyen.

A választópolgár a választójogát szabad elhatározása alapján gyakorolja. A választópolgár lakóhelyén vagy – ha lakóhelye mellett legkésőbb a választás kitűzését megelőző 30. napig (2014. június 23-ig) tartózkodási helyet is létesített – bejelentett tartózkodási helyén választhat.

A választópolgár bármely választókerületben választható, nem szükséges tehát azon a településen lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkeznie a választópolgárnak, ahol polgármesterjelöltként, vagy helyi önkormányzati képviselőjelöltként kíván indulni.

Nem rendelkezik választójoggal az, akit bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága miatt a bíróság a választójogból kizárt. Nem választható az Európai Unió más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgára, ha az állampolgársága szerinti állam jogszabálya, bírósági vagy hatósági döntése alapján hazájában kizárták e jog gyakorlásából.

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán nem választható, aki jogerős ítélet alapján szabadságvesztés büntetését vagy büntetőeljárásban elrendelt intézeti kényszergyógykezelését tölti.

A választás előkészítésével és lebonyolításával kapcsolatos feladatokat a választási szervek, azaz a választási bizottságok és a választási irodák végzik. A választási iroda vezetője a jegyző, a választási bizottságokat az önkormányzatok képviselő-testületei választották meg a településen lakóhellyel rendelkező választópolgárok közül.

2014. szeptember 8-án, illetve 9-én lezárult a jelöltállítás folyamata. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelenleg 964 polgármesterjelölt, 4789 úgynevezett egyéni listás jelölt, 438 egyéni választókerületi jelölt, 379 kompenzációs, 122 megyei listán szereplő jelölt, továbbá 1559 települési nemzetiségi önkormányzati képviselő jelölt, 59 nemzetiségi területi listán szereplő jelölt található a nyilvántartásban. A jelöltségről történő lemondás következtében ezek a számok változhatnak. 2014. október 12-én a választópolgárok csak a nyilvántartásban, illetve a szavazólapon szereplő személyekre, listákra adhatják le szavazataikat. Szavazni reggel 6 és este 7 óra között lehet. A szavazás lebonyolításában a szavazatszámláló bizottság, az úgynevezett egy szavazókörös településeken a helyi választási bizottság működik közre, akinek a munkáját a helyi választási iroda egy tagja jegyzőkönyvvezetőként segíti.

A szavazás feltétele, hogy a választópolgár a személyazonosságát igazolja. Erre a következő, magyar hatóság által kiállított érvényes igazolvány(ok) alkalmasak: lakcímigazolvány és – személyazonosító igazolvány, vagy útlevél, vagy vezetői engedély, vagy a lakcímet vagy a személyi azonosítót tartalmazó személyazonosító igazolvány. Érvényes okmányok bemutatása nélkül a választójog gyakorlására nincs lehetőség.

A választópolgár a mozgóurna iránti kérelemét írásba foglalt meghatalmazással rendelkező megbízott útján is előterjesztheti a helyi választási iroda, vagy szavazás napján a szavazatszámláló, illetve a helyi választási bizottság részére. 10 000 vagy annál kevesebb lakosú településen polgármester-választáshoz, egyéni listán szereplő helyi önkormányzati képviselő választásához, továbbá megyei önkormányzati képviselő választásához szükséges szavazólapot kap a választópolgár.

Miskolc megyei jogú város kivételével a 10 000 feletti lakosú településen a választópolgárok polgármester- választásra, egyéni helyi önkormányzati képviselő választására és megyei önkormányzati képviselő választására szolgáló szavazólapot kapnak. Miskolc megyei jogú város választópolgárai nem szavazhatnak a megyei önkormányzati képviselőválasztásra szolgáló, jelölő szervezetek által állított megyei listára.

2014. október 12-én kerül sor a települési, területi és országos nemzetiségi önkormányzati képviselők megválasztására is. A nemzetiségi törvényben nevesített, önkormányzatot létrehozni jogosult 13 nemzetiségközül 11 nemzetiség választópolgárai adhatják le szavazataikat. A horvát és a szlovén nemzetiség esetében nem kerül sor választásra megyénkben.

Azon településeken, ahol a Nemzeti Választási Bizottság kitűzte a települési nemzetiségi önkormányzati képviselő-választást, ott külön szavazókör szolgál a szavazatok leadására. Amennyiben nem kerül sor települési nemzetiségi önkormányzati képviselőválasztásra, a területi és országos nemzetiségi önkormányzat képviselőinek megválasztását a helyi választási bizottság bonyolítja el. A nemzetiségi önkormányzati képviselő jelöltekre csak azok a választópolgárok szavazhatnak, akik szerepelnek a nemzetiségi szavazókör névjegyzékében. A választópolgárok 2014. szeptember 26-án 16.00 óráig kérhetik nemzetiségi választópolgárként történő regisztrálásukat a helyi választási irodától. A kérelem benyújtásához formanyomtatvány áll rendelkezésre, amely megtalálható a Nemzeti Választási Iroda honlapján, a www.valasztas.hu-n, vagy a helyi választási irodában is kérhető.

PÁRTLISTÁK – BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYE

1. FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség,
Kereszténydemokrata Néppárt
1. Török Dezső
2. Csiger Lajos
3. Szamosvölgyi Péter
4. Vadnai Zoltán Géza
5. Bánné dr. Gál Boglárka
6. Demkó Dóra
7. Dr. Csiba Gábor Tamás
8. Szalai Szabolcs
9. Aros János
10. Koncz Ferenc
11. Budai Erzsébet
12. Tamás Barnabás
13. Szabó Gergely
14. Szeles András
15. Szabó Roland
16. Loj Balázs
17. Dr. Kósné Dargai Rita
18. Szilárdi László
19. Taskó József
20. Gergely Zsolt


2. Jobbik Magyarországért Mozgalom
1. Miklós Árpád
2. Szegedi Judit Katalin
3. Balla Gergő
4. Jámbor Márk István
5. Hocza Tamás Attila
6. Pasztornicky István
7. Biró László
8. Janiczak Dávid
9. Farkas Rita Rozália
10. Szőcs-Józsa Zoltán
11. Kristó László
12. Szalóczy Tibor
13. Bencs Gábor
14. Hultai István
15. Kiss-Orosz István
16. Buha Miklósné
17. Szabó Anikó
18. Bánhegyi Imre Antal
19. Gyöngyösi Róbert
20. Dávidné Szőllősi Ágnes

3. Demokratikus Koalíció
1. Szűcs Erika Mária
2. Grimon Ákos Miklós
3. Kocsis György Zoltán
4. Majoros László
5. Dr. Takács András
6. Kulcsár Ildikó
7. Danyi Zoltán
8. Ömböli Norbert
9. Udvarhelyi András
10. Murai Gáborné
11. Sebe Máté
12. Terebesi János
13. Gilányi Attila
14. Gáwel József
15. Recsó Erzsébet
16. Harda Attila
17. Molnár Zoltán
18. Kocsis András György
19. Molnárné Mikó Éva Marianna
20. Kurucz András János

4. Magyar Szocialista Párt
1. Káli Sándor
2. Vécsi István
3. Lukács András
4. Szitka Péter
5. Bráz György
6. Nyakó István
7. Nyeste László
8. Pap Zsolt
9. Komjáthi Imre
10. Rácz Éva
11. Takács László
12. Kiss Sándor
13. Rohonka Sándor
14. Kelemenné Iván Brigitta
15. Hutkainé Novák Márta
16. Táboros Sándor
17. Szabóné Bíró Ilona
18. Nagy Kinga
19. Czakó Szabina
20. Hajkóné Homolya Gizella Eszter

 

 

 


Vissza