HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Tárgyiasult gondolatok

2014. október 12. (vasárnap) 09:56
 
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat kiadásában jelent meg a Kégl Ildikó által írt Tárgyiasult gondolatok – Értékek Borsodból, Abaújból és Zemplénből című riportkötet, amelyet pénteken kora este mutattak be Tokajban dr. Mengyi Roland, a megyei közgyűlés elnökének a részvételével.

A könyvbemutatót a tokaji Rákóczi pincében rendezték meg. Kégl Ildikó újságíró, a kötet szerzője köszöntötte a vendégeket, köztük a könyvben szereplő riportalanyokat, majd a Kiskata zenekar névadója adta elő a Magyar vagyok című dalát. Ezt követően dr. Mengyi Roland emelkedett szólásra. A könyv születésének történetét felidézve viccesen megjegyezte, hogy támogatása fejében egy feltételt szabott a szerzőnek: egy kötetnél nem hagyja abba a munkát. „Oly gazdagok vagyunk itt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében értékekben – és itt nem csak az épített környezetről, vagy örökségünkről beszélek – hanem amiről amiről a mai esténk szól, az emberekben rejlő értékekben.”
[0_960] tokaj-kegl-11.JPG
Ezt követték a köszönet szavai. Elsőként a szerzőnek, amiért kitalálta és megírta, szép kivitelben megjelentette a kötetet, másodikként pedig akik riportalanyként szerepelnek a kiadványban. Borsod-Abaúj-Zemplén megye a legek megyéje, itt van a legtöbb érték – nem véletlen a helyszín választás.  Itt még meg vannak azok az értékek amelyekre ezer éve építjük a családunkat, a jövőnket. De mi lehet az, a közös a kötetben szereplő személyek közt amiért köszönetet érdemelnek? Van valami, amivel, ha jól sáfárkodunk mindig megmarad nekünk magyaroknak: a példamutatás ereje és maga a példa. Ha nem lenne, aki tovább adja az értékeket a családjában, a szűkebb környezetében, akkor elvesznénk.

Kégl Ildikó szerzőként méltatta a kötet szereplőit, akik közös jellemzője, hogy kitűnő minőségű terméket állítanak elő. Mint például a sajókazai olajsajtoló, akinek termékei eljutnak a svéd király asztalára, vagy a bodrogkeresztúri balzsam- és borecet készítő. A tönköly búza termesztő, feldolgozó, a miskolci cipész, aki még Roger Moore-nak, az egykori James Bondnak is készített lábbelit, vagy  Szepsy István az „aszúkirály”. A kötet húsz személyt mutat be, akik pályafutása inspiráló lehet másoknak, a terveik megvalósíthatóak.  Méltatta a Magyar Hírlapot is, mint szellemi műhelyt, ahol újságíróként dolgozik, s a politika mellett igyekszik bemutatni a tartós értékeket is. A kötetben bemutatott személyeknek sokat köszönhet a megye, a magyarság.
[1_960] tokaj-kegl-15.JPG
Asztalosné Zupcsán Erika, az Erzsébet program fejlesztési igazgatója, mint a könyv egyik szereplője. A minket körülvevő csodák bemutatásának, megismerésének a fontosságára hívta fel a figyelmet. Köszönetet mondott a szerzőnek és a támogatónak. A választásra utalva kiemelte az értékek és az értékek képviseletének a jelentőségét. A fejlődéssel kapcsolatban kiemelte: „ne csak magunk emelkedjünk, hanem másokat is felemeljünk.”

A könyvbemutatót a kötetben szereplők termékbemutatója, kóstoltatása zárta.   

Vissza