HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Szervita-búcsú Egerben (Isten a legnagyobb vigaszt adja jutalmul)

2014. október 27. (hétfő) 11:23
 
A Fájdalmas Anya kegyszobrát az egri szerviták 1689-ben kapták bécsi rendtársaiktól, két évvel azután, hogy a város felszabadult a török uralom alól.

Mikor pedig a Fájdalmas Szűz közbenjárására gyógyulások is történtek, zarándokolni kezdett ide a hívők sokasága. Minden esztendőben kiemelt esemény a Fájdalmas Anya-búcsú, melyre idén már 424. alkalommal került sor.

Lengyel Gyula plébános elmondta, hogy az ország különböző részeiből és a Kárpát-medencéből érkező zarándokok száma évről-évre nő.

[1_960] 2.jpg

A körmenet résztvevői Eger belvárosában

A búcsúi program szeptember 19-én, pénteken kezdődött: a házastársak a családok miséjén újíthatták meg házassági fogadalmukat. Szombaton délután a betegek és idősek miséjét az újmisés Palotai Ádám, miskolc-diósgyőri káplán, az esti szentmisét pedig a szintén újmisés Varga Lóránt, mátészalkai káplán mondta, mely után a városrészben szentségi körmenetre került sor.

[2_300] ersek.jpgA szeptember 21-ei, vasárnapi ünnepi szentmise főcelebránsa Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek volt. Szentbeszédében a Fájdalmas Anya tiszteletéről beszélt. Elmondta, hogy amikor Szűz Mária bemutatta az újszülött Jézust a jeruzsálemi templomban, az agg Simeon megjövendölte: „A te lelkedet is tőr járja át” (Lk 2,35). Krisztus szenvedésével és kereszthalálával mutatta meg az irántunk való szeretetét. Szenvedését megkönnyítette, hogy anyja részese volt fájdalmainak. Szent Bernát szavaival élve: „lélekben meghalt Krisztussal, hogy lélekben feltámadhasson Vele.”

Mi, magyarok a Szűzanyához fordulunk nagy bánatunkban, tőle kérünk segítséget. De hová is mehetnénk, ha fájdalmunk és bajunk van? Nem véletlen tehát az sem, hogy Szent István királyunk, aki szintén elveszítette fiát, Szűz Máriának ajánlotta fel az országot. Bábel Balázs érsek hangsúlyozta: amikor azt mondjuk, Isten gondviselő atyánk, ez nem azt jelenti, hogy nem vár ránk megpróbáltatás. Gondviselése abban segít, hogy legyen mindig lelkierőnk a szenvedés elviselésére. A remény bennünk él, hogy szenvedésünkért Isten a legnagyobb vigaszt fogja adni jutalmul. A szentmise körmenettel zárult, amelynek keretében Bábel Balázs érsek megáldotta a Markhot Ferenc Kórház betegeit és az ott szolgáló egészségügyi dolgozókat.

Homa János


(fotó: Balogh Ferenc)

Vissza