HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
autó-motor-sport

Kínkeserves győzelem Dujshebaev első mérkőzésén

2014. október 30. (csütörtök) 07:57
 
A magyar férfi kézilabda-válogatott kínkeserves mérkőzésen 31-30-ra legyőzte a portugál együttest, Miskolcon.

A magyar férfi kézilabda-válogatott kínkeserves mérkőzésen 31-30-ra legyőzte az előzetesen a csoport leggyengébb csapatának tartott portugál együttest a 2016-os Európa-bajnokság selejtezőinek első fordulójában, szerdán Miskolcon. Talant Dujshebaev szövetségi kapitány első alkalommal ült a magyar kispadon.

Eredmény:
    5. selejtezőcsoport, 1. forduló:
Magyarország-Portugália 31-30 (19-15)
-------------------------------------
gól: Császár 5/2, Gulyás 5, Nagy K. 5, Balogh 4/3, Ilyés 3, Ancsin 3, Bánhidi 2, Bodó 2, Iváncsik 1/1, Varsandán 1, illetve Rocha 9, Solha 7/3, Duarte 6, Spinola 4, Portela 2, Magalhaes 1, E. Silva 1

[0_960] kezi_átméretezve.jpg

    Telt ház, több mint kétezer szurkoló előtt debütált szövetségi kapitányként a kirgiz-orosz-spanyol Talant Dujshebaev, aki az első külföldi szakvezető a csapat történetében.     A nyitómeccsen sérülés miatt három alapember, Nagy László, Harsányi Gergely és Lékai Máté is hiányzott. A komoly nemzetközi eredményekkel nem rendelkező, de néhány jó képességű játékossal felálló, szélvészgyors portugálok végig remekül tartották magukat.
    Rögtön az első támadásnál a beállósról, Bánhidiről letépték a mezt, a megítélt büntetőt Császár értékesítette. Az irányító 2-2-nél hétméterest rontott, majd 6-5-nél róla is leszakították a mezt. A védelmek nem jeleskedtek, majd negyedóra elteltével lassan összeállt a magyar fal, Mikler is védett két alkalommal, és sikerült 11-7-re ellépni.
    Emberhátrányban időt kértek a portugálok, és még gyorsabb fokozatba kapcsoltak. Felzárkóztak 12-10-re, majd Dujshebaev kért időt. A vendégek minden egyes bekapott gól után egyből indítottak, így tartották a lépést, és végül 19-15-tel mentek pihenni a felek.
    A második félidő portugál gólokkal - főleg Rocha volt elemében - és Quintana-védésekkel indult, így a 37. percben 19-19 lett az állás. A hétperces gólcsendet Balogh törte meg. Kettős emberelőnyben semmi sem sikerült, mi több, kiegészülve a portugálok először szereztek vezetést (41. perc: 21-22). Jött is a "Harcoljatok!" buzdítás a lelátóról.
    Spinola elkapta a fonalat, sorra dobta a gólokat a Miklert rövid időre felváltó Székelynek. Gulyás két gólja az egyenlítést jelentette, ám a visszarendeződés továbbra sem ment. A 47. percben már 27-24-re vezettek a Rocha vezérelte vendégek, következett az időkérés. Valamelyest sikerült faragni a hátrányból (27-28), ám Zubai kiállítása rosszkor jött.
    A hajrában fokozódtak az izgalmak, jött az egyenlítés, majd egy Mikler-védés. A kapitány időt kért, egy perccel a vége előtt pedig Császár büntetője eredményes volt. A portugálok is időt kértek, de eladták a labdát, így a magyar csapat nagy nehézségek árán otthon tartotta a fontos két pontot.
    "Tudtuk, hogy nehéz mérkőzés lesz - mondta a találkozó után a szövetségi kapitány -, mert a portugálok sokkal jobbak, mint amilyennek tartják őket. A legfontosabb volt, hogy nyertünk. Az ellenfelünk nagyon gyorsan játszott, gyors támadásokat vezetett, ezzel szemben nem volt hatékony a védekezésünk. A folytatásban sok dolgunk lesz, sok hibával játszottunk, ezeket ki kell javítani."
    Dujshebaevet azzal az egyértelmű szándékkal nevezték ki, hogy juttassa ki a válogatottat a 2016-os lengyelországi Európa-bajnokságra, majd a 2016-os riói olimpiára.
    A csoportokból az első két helyezett vehet részt az Eb-n, és ott lehet még a hét selejtezőcsoport legjobb csoportharmadikja is.

A további program:
      1. forduló:
Oroszország-Ukrajna - az ukrán politikai helyzet miatt április 28-ra halasztva
      2. forduló:
Ukrajna-Magyarország, vasárnap, 17.00, Kijev Portugália-Oroszország, vasárnap 17.00, Vila Nova de Gaia
      3. forduló (2015. április 29-30.):
Oroszország-Magyarország
Ukrajna-Portugália
      4. forduló (2015. május 2-3.):
Magyarország-Oroszország
Portugália-Ukrajna
      5. forduló (2015. június 10-11.):
Portugália-Magyarország
Ukrajna-Oroszország
        6. forduló (2015. június 13-14.):
Magyarország-Ukrajna
Oroszország-Portugália

(MTI)

(Fotó: Vajda János)

Vissza