HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Jövőre indul a citromsavgyár építése

2014. november 18. (kedd) 17:53
 
A szükséges engedélyek beszerzését követően a tervek szerint 2015 júniusában indul a kínai RZBC csoport citromsav termelő gyárának az építése Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – jelentették be a rizhaoi delegációval folytatott tárgyalást követően kedden a Megyeházán tartott sajtótájékoztatón.

A Shandong tartományban található Rizhao városában van az RZBC csoport központja. Tekintettel Shandong és Borsod-Abaúj-Zemplén megye közt meglévő kapcsolatokra, illetve a cégcsoport által a sajóvölgyében építendő ciromsavgyári beruházásra kínai delegáció érkezett Rizhao város alpolgármesterének vezetésével megyénkbe, amelyet Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke fogadott a Megyeházán. A megbeszélés keretében áttekintették a beruházás előrehaladását, illetve az ipartól az oktatásig terjedő széles témakörben egyeztettek a további együttműködési lehetőségekről. A tárgyalást követően közös sajtótájékoztatót tartottak.

Török Dezső szólt a két régió közt kialakult kapcsolatról. Emlékeztetett rá, hogy a gazdaságfejlesztés és a munkahelyteremtés a legnagyobb kihívás megyénkben. Ezért különösen örömteli a kínai partnertől érkező beruházás, de természetesen minden más befektetőt szívesen látnak.  Kiemelte, hogy a 2014-2020-as ciklusban hazánk az EU támogatások 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kívánja fordítani. Az első lépést ezzel kapcsolatban helyben is megtették, amikor szeptemberi ülésén a megyei közgyűlés elfogadta a megyei fejlesztési programot. A citromsavgyár új munkahelyeket jelent a megyének, valamint piacot az itt termelt kukoricának.
[0_960] kínai1.JPG
Liu Zhaoliang, Rizhao alpolgármestere röviden bemutatta városát, amelynek 2,9 millió lakosa van, területe akkora, mint egy átlagos magyar megye. Itt található az RZBC központja, amely a világ citromsav gyártásából 13 százalékkal részesedik. Emlékeztetett rá, hogy a cég a két térség közötti együttműködés keretében jött megyénkbe, amely Kínából nézve logisztikai szempontból előnyös, jelentős a mezőgazdasági termelés (a citromsavgyártás fő nyersanyaga a kukorica) és befektetésbarát a kormányzat és a megyei önkormányzat is. Jelezte, hogy nyitottak a további együttműködésre.

Li Changtao, a RZBC csoportba tartozó Hungary Borsod Biochemical Kft. igazgatója röviden bemutatta a cégcsoportot, szólt a borsodi beruházásuk előkészítéséről, a projekt előrehaladásáról. A bizalom jeleként értékelte, hogy minden segítséget megkapnak a kormánytól és a megyei önkormányzattól a beruházás érdekében. Bejelentette, hogy már folyik az engedélyek beszerzése, s ezek függvényében 2015 júniuásban szeretnék elindítani a gyár építését, amelyet 36 hónaposra terveznek, s 2018-ban indulna a termelés. Az eredeti tervek szerint 165 új munkahelyet hoztak volna létre, de kiegészítő projektekkel együtt ez a szám magasabb lesz.

Demeter Zoltán, Borsod középső térségének országgyűlési képviselője ugyancsak örömmel nyugtázta a gyárépítést, amely jól illeszkedik a kormány 2010-ben megfogalmazott, munkahelyteremtést szorgalmazó programjába. Támogatják a KKV szektort, a Magyarországra érkező cégeket, a már itt lévőkkel pedig stratégiai együttműködést alakítanak ki, mint például a kazincbarcikai BC területén lévő kínai cégekkel. Emlékeztetett rá, hogy a citromsavgyár révén nem csak a cégnél, hanem a beszállítóknál is új munkahelyek teremtődnek, illetve fontos piacot jelent majd az agrárium számára.
[1_960] kínai2.jpg
A citromsavgyár tervezett éves  kapacitása 100 ezer tonna, amely a világtermelés 5 százalékának felel meg. Ehhez évi 200 ezer tonna kukoricára lesz szükségük (a 2012-es megyei termés mintegy 291 ezer tonna volt). A citromsavat nagy mennyiségben használják az élelmiszer-, a gyógyszer- és a vegyiparban.

Vissza