HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
autó-motor-sport

Menjen Dárdai, jöjjön Bölöni!

2014. november 18. (kedd) 22:31
 
Dárdai Pál reményt hozott a magyar fociba a bukaresti döntetlennel, sőt ritka edzőként teljesítette amit vállalt: 3 tétmeccsen 7 pontot. Köszönjük Pali. Ennyi most elég is volt, az orosz vereségtől függetlenül menj vissza Berlinbe, tanuld meg a szakmát, s majd gyere vissza.

Dárdai nem csodaedző, mint egyesek máris kikiáltották, sőt, még nem is kész edző! Nem véletlen, hogy hőn szeretett klubjába, a Herthában - ami nem a Bayern München, Borussia Dortmund - a szamárlétrát járva még az utánpótlás közepénél tart... Bizony végig kell járnia az utat, hogy egyszer, reményeink szerint felkerüljön a piramis csúcsára. Amennyiben hallgatna a szirén hangokra borítékolhatóan egy éven belül kiégne, s végül csalódott emberként távozna a válogatott éléről. Tanúlnia kell és nem Magyarországon, mert itt sajnos nincs kitől és mit.

Dárdai pont arra volt jó, hogy rámutasson: a hazai foci leggyengébb láncszeme az edző. A fele sima tesitanár (elnézést, ez nem a testnevés tanárok lebecsülése), a másik fele meg tudatlan, nagyszájú egykori focista. A jó edző nem terem a legelőn, hanem képezni kell. A Mezey éra Pro licences korszakáról mára a vakok számára is kiderült, hogy csak népbutításra volt jó, no meg üzletnek. Szerencse, hogy az orvosokat nem így képzik, mert akkor a 10 millió műhibás országa lennénk... A külföldről idekerült megváltók se jobbak. Nem véletlen, hogy nem hazájuk élvonalának, vagy válogatottjának a vezetői. Dárdai egy fricska volt, egy német utánpótlás edző, aki még tanul, de látott már focistát (nem magyart!) labdaközelben és tudja hogyan működik egy profi klub, milyenek az edzések, a taktika. Ennyi.

Ki legyen akkor? Jelen pillanatban egyetlen aktív korú magyar van, aki dolgozott vezetőedzőként világhírű klubnál, világhírű labdarűgókkal, határozott elképzelései vannak arról mit és hogyan kellene csinálni, ismeri a magyar focit: Bölöni László. Ide hozása nem pénzkérdés. Viszont kicsi a valószínűsége, hogy az MLSZ teljesítené a feltételeit, mert komoly embernek feltételei is vannak, s nem csak a csekken lévő számok tekintetében. Ha nem Bölöni, akkor bárkit csak ne a mennyeiben is leégett megmondóembereket, akik csak a képernyő előtt láttak világsztárt, de kapásból mondják a szünetben, hogy miben hibázott Mourinho, vagy Pep, de mikor a világ legjobb edzője tartott nekik szemináriumot még egy kérdést se tudtak összehozni... Náluk az ugyancsak erdélyi László Csaba is jobb egy kaliberrel.

Vissza