HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Áz árvízvédelemtől az innovációig

2014. november 20. (csütörtök) 17:20
 
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés csütörtöki ülésén az egyebekkel együtt 15 témát tárgyalt meg, többek közt tájékoztató hangzott el megyénk árvízvédelmi helyzetéről és a folyógazdálkodásról, az innovációs ügynökség munkájáról.

A határozatképesség megállapítása és a napirend elfogadását követően elsőként két külső bizottsági tag tett esküt, majd a megyei önkormányzat idei költségvetésének I-III. negyedévi teljesítéséről kapott tájékoztatást a közgyűlés. Dr. Kovács János főjegyző ismertetéséből kiderült, hogy a megyei önkormányzatnak nincs hiteltartozása és kifizetetlen számlája. A közgyűlés tudomásul vette a tájékoztatót és elfogadta a kapcsolódó módosító javaslatot. Ezt követően módosították a megyei önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát. Mint Török Dezső (Fidesz-KDNP) elnök kiemelte minden frakciótól javaslatot kértek, s ezek jelentős része beépítésre került. A testület elfogadta a javaslatot, amelynek következtében például a képviselői hozzászólások maximális ideje 3-ról 5 percre nőt.

Az ülés keretében három szakmai szervezetbe delegált tagot a közgyűlés. A testület jóvá hagyta a hivatal jövő évi belső ellenőrzési tervét. Elfogadták a területfejlesztési tevékenység támogatására szóló ÁROP pályázat megvalósításáról készült beszámolót, döntöttek a „Gyermekeinkért Sátoraljaújhely” Alapítvány támogatásáról.

Lipták Attila dandártábornok adott tájékoztatást a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság idei tevékenységéről. A kormányzat törekvésének megfelelően kiemelten kezelik a helyi védelmi képesség fejlesztését, amelyben számítanak az önkéntes szervezetek, csoportok együttműködésére. Lukács András (MSZP, frakcióvezető) részletesnek, korrektnek minősítette a tájékoztatót, majd számos kérdést tett fel, például az életpályamodellel kapcsolatban, illetve a tartozásokról. A dandártábornok válaszában elmondta, hogy a fluktuáció 2 százalék alatti, a lejárt tartozásokat pedig már rendezték. Kiemelte, hogy azok egyetlen pillanatig sem veszélyeztették a működést. A testület egyhangúan tudomásul vette a tájékoztatót. Ugyan így jártak el a Széchenyi Programiroda megyei munkáját bemutató tájékoztató esetében is.

[0_960] megyeháza.JPGA Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal  megyei kirendeltségének munkájáról, a hazai és uniós támogatások folyósításáról Koleszár Gábor kirendeltségvezető adott tájékoztatást. Elmondta, hogy sikerült felgyorsítani a folyamatot, illetve szerdán jelent meg egy rendelet, amely keretében bizonyos esetekben kitolták a határidőket, hogy Magyarország ne veszítsen forrást. A közgyűlés egyhangúan tudomásul vette a tájékoztatót.

Az árvízvédelmi helyzetről és a folyógazdálkodásról Csont Csaba, az ÉMVIZIG főmérnöke adott részletes tájékoztatást. Emlékeztetett rá, hogy a felszíni folyóvizek 96 százaléka külföldről érkezik. Az elmúlt években valamennyi folyónkon árvizek futottak le, a Sajó és a Hernád vízgyűjtőjén súlyos problémák alakultak ki. Ezt követően ismertette az azóta megtett intézkedéseket, megvalósult beruházásokat. Ennek keretében például szükségtározókat és záportározókat létesítettek a Bódva völgyében. Balla Gergő (Jobbik) a Sajó árterében húzódó, s rendszeresen elöntés alá kerülő Kesznyéten-Tiszaújváros út, Hocza Tamás (Jobbik) pedig a gibárti parton futó út problémájára hívta fel a figyelmet. A közgyűlés egyhangúan tudomásul vette a tájékoztatót.

A regionális innovációval foglalkozó Norria Kft. munkájáról dr. Nyíry Attila ügyvezető adott tájékoztatást. Szűcs Erika (DK) megjegyezte, hogy az innováció terén nehéz eredmény elérni, ezért a társaság munkájára méltán büszke lehet a megye. Mintegy lábjegyzetben hozzá tette: ellenzéki képviselőként is azt kell szem előtt tartani hogyan lehet a megye érdekeit érvényesíteni, ezért jövőorientált megoldást sürgetett az innovációs ügynökséggel kapcsolatban.

Az egyebek keretében a főjegyző tájékoztatott a képviselői képzésről, az elnök pedig az értéktár bizottság működésével kapcsolatban szólt, valamint a Sajóvölgyben építendő citromsavgyárral kapcsolatos kínai delegáció látogatásáról. . Pasztorniczky István (Jobbik) a Csillagpont Kórház egyik osztályán szorgalmazta padok kihelyezését, illetve a közgyűlési vendégek meghívásával kapcsolatban tett kiegészítést.

Vissza