HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

Segítik a rászorulókat

2014. november 26. (szerda) 21:11
 
A Katolikus Karitász a 2012-ben alapított Caritas Hungarica-díjjal ismeri el azon önkéntesek munkáját, akik hosszú évek óta szolgálják rászoruló, magányos, beteg embertársainkat.

Idén 37 önkéntes nyerte el a díjat, amelyet október 4-én, szombaton adtak át Budapesten, a Magyar Szentek templomában. Az elismeréseket Beer Miklós püspök és Écsy Gábor, a segélyszervezet országos igazgatója adta át. A kitüntetettek között voltak egyházmegyénkből: a miskolci Csorba Ferencné, az egri dr. Képes Lászlóné és a bánhorváti Szepsi Gyuláné.

[3_300] 4kari.jpg

[2_300] 2kari.jpg

A kitüntetettek nagy többsége évtizedek óta végzi áldozatos munkáját. A díjátadást követően Árvai Ferenc atya, az Egri Főegyházmegye Karitász Szervezetének igazgatója beszámolt lapunknak a szervezet tevékenységéről.

Az Egri Főegyházmegye területén élő családokat a Katolikus Egyház folyamatosan segíti az egymás után gyűrűző válságok idején. Idén a Főegyházmegyei Karitász és a plébániai karitász csoportok együtt közel 30 millió Ft értékben segítettek élelmiszerrel, a rezsitartozások fizetésével, gyógyszerek kiváltásával, gyógyászati segédeszközök vásárlásával.

Nyári tábort szerveztek 500 rászoruló gyermeknek. Iskolakezdéskor tanszerek vásárlásával és iskolakezdési támogatással segítettek. Az egri karitász konyhán naponta 50 hajléktalan és rászoruló meleg ebédjét biztosítja a Katolikus Egyház a karitász által.

A borsodi Balajt településen idén először osztottak vetőmagot, hogy a nehéz sorban élő családok megtermelhessék maguknak a kertjeikben a zöldséget. Harminc roma család csatlakozott a programhoz. Ők jövőre is kérnek vetőmagot, a közösség fóliasátrat szeretne állítani a templom kertjében.

Árvai Ferenc beszámolt arról is, hogy természetesen nagy figyelmet fordítanak munkatársaik lelki és szellemi felkészítésére. Mátraszentimre-Bagolyirtáson a Stella Katolikus Egyházi Üdülőben került megrendezésre szeptember közepén a Karitász Önkéntesek Lelkigyakorlata. A segítő munka során a hatékonyságot növeli a szakmai felkészültség. Ennek jegyében került megrendezésre a Főegyházmegyei Karitász Központban szeptemberben az Országos Karitász Központ által meghirdetett krízisintervenciós képzés.

[1_960] 3kari.jpg

A karitász sátra a miskolci Katolikus Társadalmi Napokon

Igyekeznek bekapcsolni munkájukba a fiatalokat. Az egri Főegyházmegyei Karitász Központ Caritas Junior Ifjúsági Szervezete elsősorban a katolikus oktatási intézményekben van jelen.

A miskolci DVTK és a Főegyházmegyei Karitász Központ együttműködésének jóvoltából idén november 9-én, vasárnap a Diósgyőri Stadionban a hazai csapat a Nyíregyháza ellen Karitász emblémás mezben lépett pályára. A mezek jótékonysági árverésre kerülnek, amit a Karitász a karácsonyi adomány-csomagok elkészítésére fordít.

December 7-én, az Újpest elleni mérkőzés előtt pedig a szurkolók tárgyi adományokat gyűjtenek a stadion előtt a rászoruló gyermekek megsegítésére.

Szent Erzsébetnapi gyűjtés

A hagyományoknak megfelelően a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Árpád-házi Szent Erzsébet, a jótékony szeretet szentjének ünnepe alkalmából országos gyűjtést szervezett a november 23-ai vasárnapi szentmiséken. A persely-adományokat a karitász céljaira fordítják. Szent Erzsébet ünnepéhez kapcsolódva a Magyar Katolikus Egyház háláját fejezi ki a Katolikus Karitász minden munkatársának, önkéntesének és támogatójának.

(Homa János)

Vissza