HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

A jogász válaszol: A gyerekelhelyezésről

2015. január 12. (hétfő) 17:39
 
Miskolci olvasónk keresett meg levelével, melyben leírja, hogy élettársával a kapcsolatuk megszakadt. Ezen együttélésből született közös gyermekük, aki kiskorú, és akit volt élettársa, az olvasónk a megkérdezése és beleegyezése nélkül, elvitt magával.

Kérdezi ezek után, hogy a volt élettársának jogában állt-e közös kiskorú gyermeküket elvinni, és jogosan tartja-e magánál közös gyermeküket?

A Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. tv. szerint, a gyermek feletti szülői felügyeleti jog kérdésében -megállapodás hiányában-, a bíróság dönt.

Fő szabály szerint ugyanis, a külön élő szülők is közösen gyakorolják a kiskorú gyermekük feletti szülői felügyeleti jogot.

Ez a szabály nem csupán a házastársak, hanem az élettársak esetében is érvényes.

Vagyis, ha az élettársi kapcsolat megszűnik, melyből gyermek származott, akkor a kiskorú gyermek jogszerűen lehet mind az anyánál, mind az apánál. Törvény erejénél fogva, egyik félnek sincs több joga a másikkal szemben, a gyermekkel kapcsolatban. Amikor a felek kapcsolata véget ér, akkor a szülői felügyelet gyakorlása kérdésében, a megállapodásuk az irányadó.

Ilyen megállapodás hiányában, a kérdés rendezését, a bíróságtól lehet kérni. Mindaddig, amíg a gyermek szülői felügyeletéről a bíróság nem dönt, a gyermek bármelyik szülőnél jogszerűen lehet.

Javasoljuk tehát olvasónknak, hogy haladéktalanul indítsa meg a szülői felügyelet rendezése iránti peres eljárást.

Ennek   keretében, a másik szülő kapcsolattartási jogát, és a külön élő szülő által fizetendő gyermektartásíjat is megállapítja a bíróság.

 

Dr.  Strassburger Gyula

Dr. Tulipán Péter

ügyvédek

Vissza