HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Ötletelés helyett tudatos tervezés

2015. január 23. (péntek) 15:36
 
„Ad-hoc jellegű ötletelés helyett a tudatos, egymásra épülő, rendszer szemléletű fejlesztésekre van szükségünk. Erre törekszik a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat is, s ezt javaslom önöknek is”- tanácsolta Török Dezső, a megyei közgyűlés elnöke a járásközpontokat érintő integrált településfejlesztési stratégia (ITS) készítését indító konzultációs fórumon.

A péntek délelőtt a Megyeházán megrendezett tanácskozáson többek közt részt vett Riz Gábor, országgyűlési képviselő, dr. Kovács János, megyei főjegyző, Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés alelnöke és számos érdeklődő.

[4_960] 09-telepules-fejlesztes.JPG

[8_960] 25-telepules-fejlesztes.JPG

Török Dezső kiemelte, hogy Cigándról Mezőkövesdig megyénk 15 járásközpont városa részt vesz az ITS készítési projektben. Kitért a közép- és hosszú távú, tudatos, szakszerű tervezés fontosságára.

[3_960] 06-telepules-fejlesztes.JPGEmlékeztetett rá, hogy a  megyei önkormányzat elkészítette a 2014-2020 közötti időszakra vonatkozó területfejlesztési programját. Ennek szellemében kell megcsinálniuk a sajátjukat a városoknak. „Merjünk nagyot álmodni, de olyat, amely megvalósítására valós lehetőség is van a tervezési időszakban”- hívta fel a figyelmet a realitásokra az elnök.

[0_960] konferencia.JPG

A tét nagy, ugyanis a kormány döntése alapján a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében jelen állás szerint 93 milliárd forint jut a megyénknek. A pénzt első sorban a gazdaság élénkítésére, a foglalkoztatás javítására szeretnék költeni. A cél, hogy az utolsó centig lehívják a rendelkezésre álló keretet. Ebben nagy szerepük lesz az önkormányzatoknak. „Számítunk önökre, a munkájukra. Önök pedig számíthatnak a mi szakmai segítségünkre”- ígérte Török Dezső.

[5_960] 03-telepules-fejlesztes.JPGDr. Mező Ferenc, a tervezési projektet menedzselő ITS 2014 Konzorcium vezetője köszöntőjében kiemelte, hogy 46 főből álló szakértői gárda biztosítja a szükséges hátteret. Kiemelte, hogy ez a dokumentum valójában egy híd, amely a jelent összeköti a 2014-20 közötti időszakkal. A tervezés során integrált struktúrában kell gondolkodni. Ha jól teszik a dolgukat, akkor a megfelelő „hívószóra” kinyílnak a megfelelő fiókok, s láthatóvá válik a pénz.

[7_960] 23-telepules-fejlesztes.JPGNem a politikát, hanem a települések lakóit kívánják szolgálni, ezért fontosnak tartják a partnerséget, az együttműködést a vezető személyekkel, akik összetartják a közösséget. Sok jó ötletre, munícióra van szükségük, hogy legyen mit feldolgozni, rendszerbe állítani. „Remélem sikeres lesz a munkánk, nem csak az asztalfiók számára készítjük ezt a stratégiát” -jelentette ki dr. Mező Ferenc. A dokumentumok elkészítése  nem kerül pénzébe az önkormányzatoknak.

[2_960] 12-telepules-fejlesztes.JPGVirág Péter, a konzorciumban résztvevő Opus Team Kft. ügyvezetője bejelentette, hogy mindenféle szakmai segítséget megadnak a városoknak, amit csak egy pályázatíró cég adni tud. A program végére összegzik mire van szükség az adott településen, illetve merre tud elindulni. Az önkormányzatok mellett a nagyobb vállalatokat is be kívánják vonni a munkába, amely eredményeképpen reményei szerint fejlődni fognak a települések, s ezen keresztül a megye is.

Végh József, a konzorciumban részt vevő Art Vital Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a műszaki, mérnöki feladatokat végzik majd az ITS készítése során. A cég bemutatását követően elmondta, hogy  szakma koordinálására csináltak egy mérnöki szolgáltató klasztert. A tervezés során a műemlékvédelemtől a víziközművekig számos területen lesz szükség a mérnöki háttérre, amelyet a konzorcium biztosít a városok számára. Minden településnek lesz egy felelőse. A tervezés több hónapos, komoly munka. A dokumentumokat augusztus második felére kell elkészíteniük.

[1_960] sajtájjo.JPG

A fórum keretében több szakember is ismertette az általa koordinált területekkel kapcsolatos tudnivalókat, válaszoltak a résztvevők kérdéseire. Valamennyi érintett fél kiemelte, hogy partnerként tekintenek a városokra. Messziről jött emberként nem akarják megmondani a „frankót”, hanem segíteni szeretnének a szakszerű tervek elkészítésében. Az ITS 2014 Konzorcium megyénk 15 városa mellett 5 hevesi és 4 nógrádi városban is közreműködik az tervek elkészítésében. A jó tervekre azért is  lesz szükség, mert a pályázatok során a stratégiák fognak versenyezni.

Vissza