HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

A Pöttömök Biztos Kezdet Gyerekház 2014. évi munkájának bemutatása

2015. február 26. (csütörtök) 21:02
 
A Biztos Kezdet Program a gyermekszegénységet és a gyermekek társadalmi kirekesztettségét kívánja visszaszorítani azzal, hogy egyrészt összehangolja a helyben található, 0-6 éves korosztályhoz kapcsolódó szolgáltatásokat, beilleszti azokat a helyben elérhető ellátások rendszerébe, másrészt olyan helyi közösségeket épít, amelyek támogató környezetet nyújtanak a szülők gyermeknevelési kompetenciáinak erősítésére. A szülőt a gyermeken keresztül szólítjuk meg!

A Pöttömök Biztos Kezdet Gyerekház céljai:
- a gyermekek fejlődésének elősegítése,
- a családok és szülők támogatása, egészségkultúrájuk fejlesztése,
- a speciális nevelést igénylő gyermekek és családjuk támogatása beleértve a szakosított szolgáltatáshoz való hozzáférést,
- a közösségi részvétel és a helyi közösségek erősítése.
[1_960] 20150226-tiszatarjan-05.JPGA célok elérésében sok elhivatott partnere van a programnak, így Tiszatarján Önkormányzata, a Közösségi Ház munkatársai, továbbá a GyEP-iroda, a Micimackó Napközi otthonos óvoda és bölcsőde, a házi orvos, a védőnő, az idősek nappali ellátását biztosító intézmény, a családgondozó, a Gyermekjóléti Szakszolgálat, Fekete Magdolna gyógypedagógus és Kovács Tamásné szülésznő.

[7_960] foglalkozas.jpg

A Pöttömök Biztos Kezdet Gyerekházban folyó élet:

- Szabad játékot biztosítunk a gyermekeknek, szülinapokat ünneplünk.
- Kötött játék tevékenységekeink is vannak: mondóka-vers, ének tanulás, kézműveskedés évszaknak megfelelő eszközökből, mozgásos játékok.
- Megszólítjuk a szülőket: beszélgető körök alakultak, ahol fejlesztőpedagógus, dietetikus, mentős, védőnő családgondozó által tartott előadások vannak, emellett közös sütés-főzés, babaruha-börze.
- Közös rendezvényeink vannak: gyereknap, családi nap, nyárzáró rendezvény, pancsi-party, óvodába menő gyerekek búcsúztatója, bábelőadás, Mikulás-vonat, Mikulás és karácsonyi ünnepség, pöttöm szilveszter, farsang.
- Kapcsolatot tartunk jelzőrendszeri tagokkal: védőnő, gyermekvédelmi előadó és családgondozó, pedagógusok, stb…
- Részt veszünk a település életében: tavaszi vásár, majális, maratoni rendezvény, falunap, termékfesztiválok, karácsonyváró rendezvény.

[5_960] 20150226-tiszatarjan-04.JPG
A gyerekház minden hétköznap délelőtt – 8 és 12 óra között – 4 óra időtartamban nyitva áll. Naponta átlagosan 4-6 család látogatja a házat. A gyerekek és szüleik jól érzik magukat, sajátjuknak érzik a Pöttömök házát.
A visszajelzések azt mutatják: érdekes tevékenységeket kínálunk az érdeklődőknek, a program megtervezett napirend szerint történik, ugyanakkor készek vagyunk rugalmasan alkalmazkodni a szülők és gyermekek igényeihez.

Hiszem, hogy minden szülő jó szülő akar lenni! Jobbat, többet akar gyermekének, mint saját magának. Remélem, eljön az az idő, amikor a szülők gyermekük fejlődését látva maguk is rájönnek mekkora érték rejlik a részükre kínált szolgáltatásainkban.
[2_300] 20150226-tiszatarjan-10.jpg

A projekt fő adatai:
A projekt címe: Legyen jobb a gyermekeknek a Mezőcsáti kistérségben
A projekt azonosítószáma: TÁMOP 5.2.3-A-11/1-2011-0001
Támogatás intenzitása:  100%
Támogatás összege: 553.228.771.-Ft.
Megvalósítási időszak: 2012.07.01.-2015.06.30.

„Legyen jobb a gyermekeknek” a Mezőcsáti Kistérségben elnevezésű pályázat megvalósítása 2012. július 1-én kezdődött. A projekt elsődleges célcsoportja a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos családok, illetve a kistérség teljes lakossága. Mezőcsáti kistérség kilenc településén alig 15 ezren élnek. A népesség mintegy ötöde roma. A népesség 22 százaléka 18 éven aluli, ez mintegy 3300 gyereket jelent. A kormány kiemelt figyelmet fordít a projekt támogatására, a hátrányos helyzetű térségekben élők felzárkóztatására.

Mezőcsáti Kistérségi Gyerekesély Iroda
3450 Mezőcsát, Hősök tere 24.
Telefon: +36 (49) 353-912
E-mail: kisterseg@mezocsat.hu
http://gyerekeselymezocsat.hu/index.html
wwww.ujszechenyiterv.gov.hu

Vissza