HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Kötelező cégmódosítás

2015. március 4. (szerda) 06:56
 
Vidéki levélírónk egy családi betéti társaság tulajdonosa. Hallotta a könyvelőjétől, hogy módosítania kell a cége társasági szerződését. Arra volt kíváncsi, hogy igaz-e a hír, és mi a teendője, továbbá, mire számíthat, ha mégsem teszi meg a szükséges lépéseket?

Az Új Polgári Törvénykönyv (2013. évi V. törvény) hatályba lépésével, 2014. március 15-ével, a korábbi Gazdasági társaságokról szóló törvény (2006. évi IV. tv.) teljes egészében hatályon kívül helyezésre került, mert a cégekre vonatkozó szabályokat az új Ptk. tartalmazza.

A cégek alapvető kötelezettsége, hogy társasági szerződésüket hozzák összhangba az új Ptk. rendelkezéseivel. Ez szinte minden gazdasági társaságot érint, melynek  kötelező cégmódosítás formájában tehetnek eleget.

Az új Ptk. hatályba lépéséről szóló, átmeneti szabályokat tartalmazó 2013. évi CLXXVII. törvény (Ptké.) rendezi, hogy mely cégnek, mikor feladata az új szabályokra áttérés.

Amelyik cég 2014. március 15-e óta egyéb okból még nem módosította létesítő okiratát, cégformától függő időpontig, köteles az új szabályokra áttérni.

Közkereseti társaság és betéti társaság esetén ez az időpont 2015. március 15-e, míg korlátolt felelősségű társaság, részvénytársaság és egyesülés esetén 2016. március 15-e.

Vagyis levélírónk betéti társaságának, valóban idén március 15-ig kell intézkednie a társasági szerződés módosítása felől.

A cégeljárásban az ügyvédi közreműködés kötelező, vagyis csak jogi képviselő nyújthatja be a cégbíróságnak,  az általa szerkesztett módosító okiratot.

Célszerű a torlódások elkerülése érdekében mielőbb ügyvédhez fordulni, annál is inkább, mert a határidőt elmulasztó cégek, a cégeljárási törvény alapján, bírságra számíthatnak.

 

Dr. Strassburger Gyula

ügyvéd

Vissza