HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

Országjáró körútra indul a máriapócsi Szűz Mária kegykép

2015. március 8. (vasárnap) 07:25
 
Tizenhat állomásból álló országjáró körútra indul vasárnap a máriapócsi Szűz Mária kegykép.

A máriapócsi görögkatolikus kegytemplom zarándokhellyé válásának 300. évfordulóját ünnepli idén a Hajdúdorogi Egyházmegye, a tricentenárium alkalmából országjáró körútra indul a híres búcsújáróhelyen látható Szűz Mária-kegykép.

A világhírű könnyező ikont (március 8-án) délben, a püspöki szent liturgiát követően bocsátják útjára, és várhatóan március 24-én tér vissza a máriapócsi kegytemplomba.

A szentképet naponta más-más település egyházközségébe viszi el a Hajdúdorogi Egyházmegye, így számos szabolcs-szatmár-beregi település mellett Miskolcon, Veszprémben, Budapesten, Győrben, Pécsen, Szegeden és Debrecenben is megtekinthetik majd a hívek.

A szabolcsi kisváros híres búcsújáró helyén kiállított kegyképet eddig két alkalommal, 1715-ben és 1905-ben látták könnyezni.

A kegykép előtt II. János Pál pápa magyar nyelven végzett el szent liturgiát 1991-ben.

(A világhírű ikon története 1676-ban kezdődött, a Szűz Máriát és Jézust ábrázoló képet - fogadalomból - a török rabságából szabadulása emlékére készíttette Csigri László máriapócsi bíró. A görögkatolikus egyházközségnek adományozott képet később az akkor még kis pócsi fatemplomban helyezték el. Egyházi leírások szerint a hívek 1696. november 4-én liturgiavégzés közben vették észre, hogy a kegyképen Mária szeméből könnyek hullnak; a könnyezés december 8-áig tartott. Ezután I. Lipót király Bécsbe kérette a képet. A véglegesen az osztrák fővárosban elhelyezett kegyképről három másolat készült, amelyből az egyik visszakerült Pócsra. A leírások szerint a pócsi másolatot először 1715. augusztus 1-jén, 2-án és 5-én, legutóbb pedig 1905-ben látták könnyezni.)

(MTI)

Vissza