HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

„Legfőbb célom, hogy felkészítsem dél Borsodot a munkahelyteremtő beruházásokra!”

2015. március 21. (szombat) 07:15
 
Sorozatunkban az országgyűlési választások óta eltelt időszak munkájáról és a tervekről kérdezzük megyénk országgyűlési képviselőit. Ezúttal Tállai András, a mezőkövesdi körzet képviselője válaszol kérdéseinkre.

– Mit tudhatunk a tavalyi országgyűlési választások óta végzett munkájáról?

– Ötödik alkalommal kaptam bizalmat a dél-borsodi emberektől, amelyet ezúton is köszönök. Míg az eddigiekben inkább a települések élhetőbbé, szebbé tétele – például iskolák, óvodák, egészségügyi intézmények felújítása – állt a fejlesztések középpontjában, addig az új rendszer egyértelműen munkahelyteremtésre, a térségi összefogásra koncentrál. Csak az az önkormányzat tud majd jelentős forrásokat nyerni, amelyik már most tudja, mit, hogyan szeretne megvalósítani. [3_300] t3.jpgA körzetemhez tartozó 54 települést – a polgármesterek bevonásával 3 területfejlesztési társulásra osztottam, Mezőkövesd, Nyékládháza és Mezőcsát központokkal. Közösen megkezdtük a felkészülést az elképzelések megfogalmazására, a pályázatok benyújtására. Képviselői felelősségemnek érzem, hogy a dél-borsodi emberek nyertesei legyenek az új uniós pályázati ciklusnak. A magyar gazdaság teljesítménye 2014-ben 3,6 százalékkal (!) nőtt, ami uniós szinten is kimagasló. A turizmus szintén pörög, hiszen az elmúlt évben 13 százalékkal nőtt a beutazók száma. Dél-Borsod jövőjét, ezeket a számokat kiaknázva, kell közösen terveznünk.


[2_960] t2.jpg
– Mik az elképzelések az idei évre?
– A mezőkövesdi repülőtér – akár kormányzati támogatással megvalósuló – fejlesztése továbbra is célom, valamint a bezárt Remy gyár helyén egy munkahelyteremtő, új üzem létesítése is feltett szándékom. Erre miniszterelnök úrtól is biztató ígéretet kaptam a néhány hete Mezőkövesden tartott, kihelyezett frakcióülésen. A mezőkövesdi körzet településeinek másik adottsága a Bükk, a Tisza és a gyógyturizmus nyújtotta természeti, és ehhez társuló évszázados kulturális, vonzerő, amit egymásra felfűzött, komplex csomagban kell a vendégek számára felkínálnunk. Ugyanez a helyzet Nyékládháza térségében, ahol a tavak által kínált víziturizmus, valamint az ezt kiegészítő kerékpáros és pinceturizmus foghatja egybe a települések vonzerejét.

[1_960] t4.jpgMezőcsát térségében a helyben előállított élelmiszerek közös értékesítésének feltételeit kell megteremtenünk, de a turizmus jegyében rendeznünk kell a fürdő sorsát is. Mindhárom fejlesztési társulás esetében kulcsfontosságú a befektetőket fogadni tudó ipari parkok infrastrukturális kialakítása, a már meglévő ipari központok közlekedési elérhetőségének fejlesztése. Ónod esetében pedig – hogy egészen konkrét legyek – egy gyár, zöldmezős beruházás keretében történő megépítése a cél. A megújuló energia hasznosítása ezután is prioritást élvez, ezért igyekszünk az önkormányzati intézmények elmaradt energetikai korszerűsítéseit is folytatni. Bízom benne, hogy a következő évek a bérből, fizetésből élő emberek helyzetének javítása és a munkahelyteremtés jegyében telnek megyénkben és körzetemben is.

Vissza