HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Segítő kéz a fejlődéshez, felzárkózáshoz

2015. március 25. (szerda) 18:29
 
Nagyszabású humánerőforrás-fejlesztési program indult megyénkben. A nyitó rendezvénynek szerdán a Megyeháza adott otthont. Az életvezetés iskolája első sorban a társadalmi felzárkóztatást, a megyei képzési klaszter pedig a gyakorlatorientáltság terjesztését célozta meg.

A projektnyitón részt vett Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Kovács János, megyei főjegyző, dr. Torma András, a Miskolci Egyetem rektora, és számos intézmény-, szervezet vezetője, képviselője. 

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés alelnöke megnyitójában emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évtizedekben számtalan  fejlesztési, felzárkóztatási program született, a megvalósítás viszont akadozott. Most a cselekvésen van a hangsúly. „Az életvezetés iskolája projekt nem egy problémát ragad ki, hanem összefüggéseiben tekinti a feladatokat” – utalt a komplexitás fontosságára a közgyűlés alelnöke. Ez egy lehetőség, segítő kéz a felzárkózáshoz. 

[1_960] projekt-ind-007.JPG
Dr. Köpeczi-Bócz Tamás helyettes államtitkár köszöntőjében emlékeztetett, hogy a legtöbb helyen csak gazdaságfejlesztésben gondolkodnak, amely azonban csak akkor sikeres, ha együtt jár a társadalomfejlesztéssel. Kiemelte, hogy a megyei mintaprojektekben az ember került az előtérbe.  A nap üzenete a társadalmi együttműködés, a kölcsönös felelősségérzet erősítése. 

„Karriert is adunk, nem csak diplomát” – jelentette ki dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja. Kiemelte, hogy az egyetem a térség értelmiségének fő képzési bázisa, az itt végzettek többsége a régióban helyezkedik el. Szólt a campuson a kor igényeinek megfelelően kialakított duális képzésről. 

Bihall Tamás, a BOKIK elnöke a duális képzés és a megyei foglalkoztatás növelésének az összefüggéseiről értekezett. A kamara törekszik arra, hogy a szakképzést, ezen belül a duális képzést a húzóágazatok igényeihez alakítsa, kiszolgálja a munkaerőpiacot, miközben a fiatalokat megfelelő szaktudással vértezik fel.

[0_960] mfü2.JPG
Farkas Zoltánné, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség  ügyvezetője  a térség felzárkóztatásáért végzett munkájukról szólt. Emlékeztetett, hogy a hosszú távú, sikeres gazdasági fejlődéshez társadalmi fejlődésre is szükség van. A projektek ezt a célt szolgálják.  

[2_960] mfü3projekt-ind-033.JPG

Kovács Cs. Tamás projektmenedzser mutatta be az életvezetés iskoláját és a megyei képzési klasztert. A céljuk, hogy az életvezetési képzésben résztvevők életét jobbá, egészségesebbé, tudatosabbá tegyék, a képzési klaszter pedig erősítse a szak- és felnőttképzés gyakorlatorientáltságát.  

Vissza