HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Tiszatarján, Közösségi ház: „Munkánk gyümölcse, eredményeink”

2015. március 26. (csütörtök) 20:15
 
Majdcsak két éves munkánk alatt összegezhetőek a kudarcok és a sikerek egyaránt is. A kudarcok változásra ösztökéltek minket, a sikerek pedig annak megtartására.

2013. áprilisától novemberéig: ideiglenes helyszínen (Tiszatarjáni könyvtár és egy szolgálati lakás) korlátozott szolgáltatással működött a közösségi ház. Ezen időszakban nem fogadhattunk embereket, nem beszélhetünk forgalomról. Heti 1 programot valósítottunk meg külső helyszíneken (helyi ált.isk., könyvtár, műv.ház, sportpálya). A legnagyobb támogatást és helyszínbiztosítást az Édes Gergely Általános Iskolának köszönhetünk. Ennek függvényében nem is beszélhetünk nyitva tartásról: 8:00-16:00-ig tartott a munkatársak munkaideje.
[3_960] 20150326-ttarjan-sajtotaj-2.JPGElőnye és hátránya is volt ennek a helyzetnek. Hátrányt jelentett, hogy a közösségi ház fizikálisan nem létezett, így annak szolgáltatásait (mosási, tisztálkodási, főzési, adminisztrációs segítségnyújtás, internet használat) a falu lakosai nem tudták igénybe venni. Ennek ellenére előnyt kovácsoltunk a helyzetünkből: a települést feltérképeztük, egyfajta „utcázás” következett. A közösségi házvezető és a szakmai munkatárs nem helyi (ároktői), a másik két munkatárs viszont igen. Így közös célt látva magunk előtt ismerkedtünk a település intézményeivel, lakosaival. Egyfajta igényfelmérést tartottunk a település körében.

Felkészültünk a 2014-es nyitásra. 2014. januártól megváltozott a nyitva tartásunk: hétköznap 10 órától 18 óráig. A szerda kivételt jelent, mert ekkor 8 órától már nyitva vagyunk. A 18 óráig való nyitva tartással alkalmazkodtunk a 16 óráig tartó iskolához és a lakosok nagy százaléka az önkormányzati közmunkaprogramban dolgoznak. Így programjainkkal őket is el tudjuk érni. Több mint egy éve kialakult egy heti rendünk, amely jelenleg is aktuális. A délelőttre jellemző az eseti tanácsadás, ügyintézés, szociális segítségnyújtás, internet használat, mosás, tisztálkodási lehetőség. Délután folytatásaként szintén elérhetőek a szolgáltatások (mosási-, tisztálkodási lehetőség, internet használat). Minden délután a Közösségi Ház adta szolgáltatások mellett kialakult, rendszeres programok és klub-foglalkozások vannak.
[2_960] 20150326-ttarjan-sajtotaj-4.JPG2014.-ben sikerült megalapoznunk a programjainkat, melyek a következő ismérvek alapján valósultak meg és a továbbiakban is építhettünk rájuk: szabadidős programok, melyek a helyi (Tiszatarján) értékekre épül. Célunk elsősorban az volt, hogy az itt élőkben erősítsük a szülőfalujuk iránt az érzelmi alapú kötődéseket (biciklitúra, bivalylátogatás lovas kocsival, gyalogtúra-Tsz telep, víztározó látogatás). Az elöregedő falvakra jellemző az elvándorlás a fiatalok és a családok körében. Helyi szakembereket sikerült bevonnunk, akik az első önkénteseink lettek (hímző-klub, gyöngyfűző-klub, kosárfonó-klub). Jeles napok is mérvadóak a programterveinket tekintve. Nagyon fontos, hogy az időjárás függvényében alakulnak a programok. Voltak olyan programelemek, melyekre az érdeklődés csekély volt, így azok helyére újak kerültek.

Mindennek megvan a maga ideje, semmit nem lehet erőltetni és siettetni! Ne csak elcsépelt szavak legyenek, hogy a falubeliek alakítják a programjainkat! Valóban várjuk meg, amíg ők akarják és amit! A megújulás a közösségi házunkban folyamatos.
[1_960] 20150326-ttarjan-sajtotaj-3.JPGSzerencsésnek mondhatjuk magunkat, mivel a munkánkat a helyi vezetőség teljes mértékben elfogadta, sőt támogatást kaptunk. Így mindenképpen előnyös volt a közösségi ház részvétele a településen. Akadályozó nehézségekbe nem ütköztünk. Sőt a helyi rendezvényekre (Magyarország, Szeretlek programsorozat, Idősek karácsonya) meghívást és feladatokat kaptunk a település polgármesterétől.

Alapvetően az emberekre jellemző a bizakodás hiánya, mivel tele vannak félelmekkel. Akadályozó nehézséget jelent a szegénységből eredő problémák (kilátástalanság, létbizonytalanság, alulmotiváltság).
Tiszatarjánban sok mikroközösség létezik, ezeket tovább erősítettük. Büszkék vagyunk arra, hogy programjaink sok helyre eljutottak és közösségi élményekhez lehetőséget biztosítottunk.


A projekt fő adatai:
A projekt címe: Legyen jobb a gyermekeknek a Mezőcsáti kistérségben
A projekt azonosítószáma: TÁMOP 5.2.3-A-11/1-2011-0001
Támogatás intenzitása:  100%
Támogatás összege: 553.228.771.-Ft.
Megvalósítási időszak: 2012.07.01.-2015.06.30.

„Legyen jobb a gyermekeknek” a Mezőcsáti Kistérségben elnevezésű pályázat megvalósítása 2012. július 1-én kezdődött. A projekt elsődleges célcsoportja a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos családok, illetve a kistérség teljes lakossága. Mezőcsáti kistérség kilenc településén alig 15 ezren élnek. A népesség mintegy ötöde roma. A népesség 22 százaléka 18 éven aluli, ez mintegy 3300 gyereket jelent. A kormány kiemelt figyelmet fordít a projekt támogatására, a hátrányos helyzetű térségekben élők felzárkóztatására.

Mezőcsáti Kistérségi Gyerekesély Iroda
3450 Mezőcsát, Hősök tere 24.
Telefon: +36 (49) 353-912
E-mail: kisterseg@mezocsat.hu
http://gyerekeselymezocsat.hu/index.html
wwww.ujszechenyiterv.gov.hu

Vissza