HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
társalgó

Árpa Attila: Majdnem nem lett az Argo2-ből semmi

2015. április 18. (szombat) 08:20
 
Tíz éve már, hogy Árpa Attila Argo hősei feldúlták az országot egy kincs után. Akkor megismerhettük, – Tysont, Bodrit, Pszichót, a Tejesembert, Svédet és a ma már legendává vált Balog Tibit, akinek bandája szinte mindent túlél.

Most viszont eljött a folytatás ideje, elkészült a második rész, amit maga a rendező, és a szereplők fognak bemutatni Miskolcon a rajongóknak –, és a nagyközönségnek.
Ki más lehetne ebben az időszakban a Társalgó vendége, mint Árpa Attila, akinek saját bevallása szerint is, egy nehezen elkészült, de komoly „durranásra” számító filmje kerül majd mozivászonra.

– Eltelt 10 év az első rész óta, de még mindig nagyon sokan emlékeznek arra, amikor Balog Tibi a nyakába veszi az országot, hogy kincset keressen. Már az első film forgatása is komoly munkálatokat, rengeteg utazást, és sok kaszkadőri munkát igényelt, mennyire múlta felül a második rész munkában az elsőt?
– Teljes mértékben, hiszen több alkalommal robbantottunk, kardpárbajokat rendeztünk, valamint honvédség által használt eszközöket vetettünk be. Kemény forgatás volt, hiszen számos probléma menetközben jelentkezett, és egy-egy látszólag egyszerűnek tűnő jelenet nagyon nehéz előkészítési
műveleteket tartalmazott. Érdekesség, hogy a filmben látható majd egy tank is, amit, ha nem volt rá szükség, akkor oldalra állítottunk. Egyszer arra lettünk figyelmesek, hogy egy távolsági busz belement, a sofőr pedig a szó szoros értelmében belenézett a csőbe. Ekkor természetesen leállt a forgatás, hiszen a sérültek testi épsége volt az első. Volt egy jelenetünk, amikor az egyik kaszkadőrt elüti egy autó, ez annyira rosszul sült el, hogy a művelet végrehajtója szemből beleesett az autó szélvédőjébe. Ebből két probléma is következett: az első és legfontosabb, hogy a stábtagunknak vérzett a feje, megsérült, majdhogynem kórházba kellett szállítani. A másik elég kacifántos gond az volt, hogy egy olyan ritka autónak tört be a szélvédője, amihez egyszerűen nem lehetett újat keríteni, így nem tudtuk újra felvenni a jelenetet.

[1_960] ag2.jpg
– Sok szereplő visszatér a filmben, menynyire volt nehéz újra összehozni a stábot?
– Válasszuk ezt külön egy picit, a szakmai stáb az már kicserélődött az évek alatt, leginkább arra próbáltunk fókuszálni, hogy a legendás karakterek visszatérjenek, bár tegyük hozzá: ez sem volt egyszerű. A Tyson szerepét alakító Kiss József egy időben szeretett volna kiköltözni Ausztráliába, Kovács Lajos, aki ugye a főszereplő a történetben, pedig egy hosszabban tartó betegség után volt, de szerencsére jó egészségnek örvend már, és tudta vállalni a szereplést. Érdemes volt összeállítani a gárdát újra, mert kimondhatjuk, hogy nagyot fog „durranni” a fi lm. A legtöbb folytatás, csak arról szól, hogyan húzzunk le még egy bőrt egy jó történetről, de az Argo2 még ütősebb, pörgősebb, látványosabb lesz az elsőnél.

– Tíz alatt te is sokat változtál, sőt az utóbbi időben azt hallani, hogy amerikai produkciókban is részt veszel. Mennyire lesz látható a fi lm rendezésén, az amerikai vonal, vagy az elmúlt évtized tapasztalata?
– Ez egy jó kérdés, egy biztos: az első rész gyermekbetegségeit sikerült legyőzni, azoktól biztosan mentes lesz a második. Az amerikai vonalra válaszolva, én úgy gondolom, amikor a mozi néző beáll a kassza elé, akkor ugyanannyit fizet egy amerikai filmért, mint egy magyarért. Nem lehet mentség, hogy egy film látványminősége gyengébb, csak azért mert itthon készült. Az Argo2-re aki beül, olyan élményt kaphat, mintha egy hollywoodi történetet nézne végig. Külön kiemelném, hogy sok igazán jó szakemberrel dolgoztunk együtt, így szakmai oldalról is jó visszajelzéseket kapunk.

– Említetted, hogy sok nehézség volt a film körül, és a premier előtt egy sajnálatos dolog is történt: elhunyt, Bicskey Lukács, ami mindenkit megrendített….
– Nagyon úgy álltak a csillagok, hogy nem lesz belőle semmi, sokszor úgy éreztem kínszenvedés az egész, és sok olyan reggel volt, amikor felkeltem és úgy éreztem, ma fogom lefújni az egészet. De aztán eljutottunk a végéig, bár jelzem, még most is vannak nehézségek, amiket a premierig rendbe kell tenni. Amikor megtudtam, hogy Lukács meghalt, úgy éreztem tényleg átok ül az Argo2-őn. Kiváló színészt, rendezőt, és nagyszerű barátot vesztettünk el, először úgy volt, eltoljuk a premiert, de ma már biztos: megtartjuk és az ő emlékének ajánljuk.

– Miskolcon is lesz premier április vége-május eleje között, amire ti is eljöttök. Ott természetesen beszélgetünk majd egy kicsit bővebben is a filmről, amikor minden rajongó felteheti a kérdéseit. Addig is arra kérlek: mondj nekünk egy pár számot, a filmről.
– Valóban lesz Miskolcon premier, szeretnénk ugyanis több magyarországi moziba személyesen elvinni a filmet. A számok kapcsán, íme egy-két adat. Három év alatt készült el a film, a forgatókönyvírástól, egészen az utolsó vágás végéig. Összesen 33 napot forgattunk, amit 16 hónap utómunka követett. A stáb összesen 160 főből állt, a Magyar Nemzeti Filmalaptól pedig 298 millió forint támogatást kaptunk. Mindez egyébként egy átlagos magyar film költségvetése. De tegyük hozzá, hogy az Argo2-t jó ötletekkel és igen alapos gazdálkodással igen látványosra sikerült.

Vajtó László
(fotó: internet)

Vissza