HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
fókuszban

A legfontosabb a gyermek tisztelete

2015. április 19. (vasárnap) 08:16
 
A Jó Pásztor Óvoda Eger egyik legrégebbi óvodája. 1892. szeptember 1-jén nyílt meg a Cifra–hóstya és a belváros határán magánházak között, egy lakóépületben.

A II. világháború után, 1950-ben nyitott három csoporttal, majd az 1970-es években négy csoportossá bővült. 2001. augusztus 1-jétől az Egri Főegyházmegyei  Hatóság javaslatára, szülői igények alapján egyházi fenntartásba került. 2009. szeptember 1-jétől, mint többcélú intézmény Szent Imre Katolikus Általános Iskola és Jó Pásztor Óvoda a nevük. Jelenleg az intézmény 80 férőhelyes.

 – Azt valljuk, hogy csak akkor lehetünk jó óvoda, ha a keresztényi nevelésünk segíti a gyerekeket, hogy megismerjék önmagukat, az őket körülvevő világot, ezáltal egyre jobban elkötelezzék magukat Isten, az élet és egymás tiszteletére – mondta Runyai Zsuzsanna az óvoda vezetője. – Óvodai nevelésünk legfőbb alapértéke a gyermekek tisztelete, elfogadása. Biztosítjuk a kiegyensúlyozott életmódot, a helyes életritmust elősegítő rugalmas napirendet, amelyet vidám légkör jellemez. A csoportokban naponta elcsendesedést, lelki perceket tartunk. Az itt tanult rövid imákat, énekeket, bibliai történeteket beépítjük mindennapjainkba. A gyerekek megismerkedhetnek Jézus életének legfőbb mozzanataival, amikor az ehhez kapcsolódó ünnepekre: karácsonyra, húsvétra készülünk. Az év során gyakran beszélgetünk a katolikus erényekről, mint az elfogadás, türelem, szeretet, megbocsájtás, segítőkészség, barátságosság – az éppen aktuális élethelyzetekből kiindulva.

[1_960] gyerekek2.jpgA játék, a vidámság jellemzi a foglalkozásokat

Megismerkedünk a szentek életével, például Szent Mihállyal, Szent Erzsébettel, Szent Miklóssal. A gyermekek hitre nevelését a Fájdalmas Anya-templom plébánosának közvetítésével hitoktató segíti. Óvodásainknak közvetítjük a nemzeti kultúra értékeit, a keresztény kultúránk és magyarságunk hagyományait. A népdalokat, népmeséket, népi mondókákat korán megismertetjük velük. Több alkalommal ellátogatunk a templomba, hogy átadjuk a helyes viselkedési szokásokat.

A katolikus hitélet gyakorlásának megalapozását is fontosnak érezzük, ezért családi miséket szervezünk a szülők bevonásával. Az ünnepségek közül a karácsonyt és az anyák napját a Fájdalmas Anya-templomban tartjuk.

Runyai Zsuzsanna befejezésül még azt is elmondta: az itt dolgozók szorgos munkájának köszönhetően egy régi, de családias óvodában dolgoznak, ahová szívesen járnak a gyermekek. Erre büszkék. Nincs körzetesítés, felvételi kötelezettség: intézményük nyitott azon családok számára, akik elfogadják a katolikus szellemiséget.

H. J.

Vissza