HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
aktuális

Kezesség

2015. április 24. (péntek) 07:49
 
Miskolci olvasónk egy ismerőse kérésére, banki kölcsön kapcsán, kezességet vállalt. Ennek eredményeképpen, most tőle vonják az adós tartozását, miután az adós a hitelét nem törleszti. Kérdezi, hogy nem kellene-e először az adóst megkeresni, és rajta megkísérelni a behajtást?

A kezesség szerződést biztosító mellékötelezettség, amelynek eredményeként a hitelező a követelését nem csak a főkötelezettől, hanem a biztosítékot nyújtó kezestől is követelheti. A kezesség alapvető funkciója, hogy biztosítékot nyújt a hitelező számára arra az esetre, ha az adós nem hajlandó vagy nem képes teljesíteni, így különösen, ha fizetésképtelenné válik. A kezesség következtében, az adós esetleges fizetésképtelenségének  kockázatát átveszi a kezes.

Kezesség a hitelező és a kezes közötti kezességi szerződés alapján keletkezik. Fontos szabály, hogy a kezességvállalásra irányuló szerződést mindig írásba kell foglalni. Ha a kezességet közjegyző előtt, végrehajtható okiratba foglalták, akkor a hitelező, külön peres eljárás nélkül, végrehajtást kezdeményezhet.

A kezességnek két fő fajtáját különböztetjük meg: a készfizető kezességet és az egyszerű vagy sortartó kezességet. Készfizető kezesség esetén a kezes, a főkötelezett mulasztása esetén, a jogosult felszólítására haladéktalanul köteles a fizetést teljesíteni. Ilyen minden banki kezesség, ezért van az, hogy a levélírónkon a nélkül hajtják be a tartozást, hogy azt először az adóstól kísérelnék meg.

A kezesség másik fajtája, a sortartó kezesség esetén, a kezes a teljesítést mindaddig megtagadhatja, amíg a követelés a főkötelezettől behajtható.

Az új Polgári törvénykönyv, a sortartásos kezesség, készfizető kezességre való átváltozását nevesíti. A sortartási kifogást a kezes  nem érvényesítheti, ha a követelésnek a kötelezettől való behajtása a kötelezett lakóhelyének, szokásos tartózkodási helyének, telephelyének vagy székhelyének megváltozása következtében lényegesen megnehezült, vagy ha a jogosult a kötelezettel szembeni egyéb követelése behajtása végett végrehajtást vezetett a kötelezett vagyonára, és a végrehajtás során a követelés nem nyert kielégítést; vagy ha a kötelezett csődeljárásban fizetési haladékot kapott, vagy ellene felszámolás indult.

Fontos szabály, hogy a kezesnek megtérítési igénye keletkezik az adóssal szemben, aki helyett helytállt. E szerint, a kezes jogosult az adóstól követelni a helyette megfizetett tartozást.

Dr. Strassburger Gyula

ügyvéd

Vissza