HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
hírek

Rudapithecus látványtár épül a Majomszigeten

2015. május 26. (kedd) 18:59
 
Tízmillió évvel ezelőtt, amikor még a Pannon-tenger borította a Kárpát-medence alacsonyabban fekvő részeit a mai Rudabánya szomszédságában egy mocsaras félsziget nyúlt a vízbe. Számtalan állat és növényfaj élt a vidéken, köztük a Rudapithecus hungaricus, az ősmajom amelynek köszönhetően a település világhírű lett az őslénykutatók körében. A régészeti lelőhelyet most uniós támogatással turisztikai központtá fejlesztik.

Az őslénytani kutatásokat egykoron Kretzoi Miklós Széchenyi-díjas tudós kezdte, azonban igazából Kordos László professzor, őslénytankutató által vezetett ásatások eredményeként lett világhírű a rudabányai lelőhely. A vasércbánya bezárását követően a „vasazók” áldatlan tevékenységének következtében a lelőhelyet védő csarnok a teljes pusztulás képét mutatta. A helyiekkel összefogva mertek nagyot álmodni. Ennek eredménye lett a Rudabánya városa által jegyzett Rudapithecus látványtár a Majomszigeten című projekt.

 „A rudabányai ősmajom, a Rudapithecus hungaricus az ember és a csimpánz közös őse lehetett. Első maradványai az 1960-as években a vasércet fedő, és meddőnek számító lignites-agyagrétegekből kerültek elő” – mutatott körbe a helyszínen, a bányagödör peremén Kordos László, a kutatások vezetője. Majd hozzátette: A rudabányai ősmajmok azért világhírűek, mert az emberré válás korai, 9-15 millió évvel ezelőtti történetének a leggazdagabb, és ezért legfontosabb lelőhelyéről kerültek elő. A Rudapithecus kisméretű, 120-130 cm hosszú, 22-24 kg testtömegű, fákon, négy lábon járó, puha növényi részeket fogyasztó kihalt emberszabású majom.

[0_960] DSCF9778.JPGItt lesz az épület - mutatta a professzor

De nem csak Rudapithecusok éltek errefelé, hanem egy másik majomfaj, az Anapithecus is, vagy óriás elefántszerű lények, a masztodonok és a dús vegetációnak köszönhetően még sok-sok más faj. 

Az Európai Unió által támogatott projekt keretében modern látogatóhelyet hoznak létre az őslénytelep fölött. „A munkálatok megkezdése előtt először is a lelőhelyet kellett biztonságba helyezni. A geotextil fóliára vastag kőzúzalék réteget borítottak. A terep megtisztítását követően pedig elbontották a régi épület beton elemeit.”- magyarázta a professzor.  Indulhat a kivitelezés.

A különleges bemutatóépületben a látogatók majd megismerkedhetnek a lelőhellyel, illetve a leletekkel, amilyen 10 millió évvel korábban az élet lehetett. A kor elvárásainak megfelelően kerekes székkel is megközelíthető lesz az épület. A bozót kiirtását követően gyalogút vezet majd a kilátóhelyekre, ahonnan páratlan panoráma nyílik a bányatóra és a környező hegyekre.

[1_960] rudaterv.jpgIlyen lesz

A tervek szerint az év végére elkészül a projekt, s a turisták birtokba vehetik a központot. Az elképzelések szerint a következő ütemben tanösvény építéssel szeretnék bekapcsolni a bányagödröt és tópartot az idegenforgalmi vérkeringésbe. 

Vissza