HÍREKPORTRÉTÁRSALGÓAKTUÁLISFÓKUSZBANEGYHÁZVENDÉGSÉGBENSZUBJEKTÍVSZÍNESFesztiválÉLETMÓDAdatvédelemX
A BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT ONLINE KIADVÁNYA
színes

„Legyen jobb a gyermekeknek” a mezőcsáti kistérségben projekt záró rendezvénye

2015. június 13. (szombat) 07:27
 
2015. június 12.-én tartotta a TÁMOP 5.2.3.-A-11/1-2011-0001 azonosítószámú „Legyen jobb a gyermekeknek a Mezőcsáti Kistérségben” elnevezésű projekt, záró ünnepségét Tiszatarján polgármesteri hivatalának dísztermében.

[5_960] 05_tiszatarjan-projekt-zaro.JPG

Az ünnepség nyitóbeszédét Bögre Lajosné Tiszatarján polgármestere tartotta, aki egyben a projekt vezetője is. Beszédében a megjelent vendégek köszöntése után elmondta, hogy a Mezőcsáti Kistérségi Társulás 2011-ben nyújtotta be a pályázatát, melyet 553 228 771 forint értékben megnyert. Ezáltal 2012.07.01.-én elindulhatott a projekt megvalósítása. Ezután kifejtette, hogy a projekt célja a Mezőcsáti Kistérségben élő hátrányos helyzetű gyermekek és közvetlenül a családjaik szegénységének, elmaradottságának csökkentése.  Beszédének következő részében összefoglalta a projektben végzett 3 éves szakmai munka megvalósításának jellemzőit. Összefoglalójában kitért arra, hogy a „Legyen jobb a gyermekeknek a Mezőcsáti Kistérségben” projekt egy komplex, összetett projekt, amely több nagy szakterületen keresztül éri el hatását.

[1_960] 03_tiszatarjan-projekt-zaro.JPGAz első szakterület az ifjúsági, amely keretein belül három nyáron keresztül nyári táborok lettek megtartva a kistérség hét településén nagy sikerrel, továbbá szabadidős rendezvényeket szervezett a projekt a gyermekek számára több mint négyszáz alkalommal.

[2_960] 08_tiszatarjan-projekt-zaro.JPG

A következő nagy szakterület melyen keresztül a projekt elérte a hátrányos helyzetű gyermekeket a szociális és gyermekjólét, melynek keretein belül iskolai szociális munka valósult meg a kistérség iskoláiban.

[6_960] 12_tiszatarjan-projekt-zaro.JPG

A szociális gazdasági szakterületen belül képzések és tanácsadások valósultak meg,  melyek elősegítették a szülők bejutását a munka világába. A korai képességgondozás szakterületen belül valósultak meg a Biztos Kezdet Gyermekházak, melyekben 0-5 éves korig folyik a gyermekek fejlesztése a szülők bevonásával. Továbbá Baba-mama klubok valósultak meg, amelyeken szakemberek tartottak előadásokat a kisgyermeket nevelő szülők számára.

A közoktatási szakterület keretein belül szűréseket, méréseket és ezek eredményeire építve fejlesztéseket valósítottak meg óvodások és az általános iskolák alsó tagozatosai körében lehetővé téve ezzel a jobb tanulmányi eredmények elérését számukra, továbbá pályaorientációs foglalkozások valósultak meg a végzős általános iskolai és középiskolai diákok körében hozzásegítve Őket ezzel az optimális foglalkozás és életút megtalálásához. 

[11_960] kepszerk-2.jpg

Az egészségügyi szakterületen belül 0-5 éves korig gyermekorvosi szűrések, 6-13 éves korig pedig szemészeti  és ortopédiai szűrések valósultak meg, mivel a betegségeit idejében felfedezett és kezelt gyermek egyenlő eséllyel vesz részt az életben.

A polgármester asszony beszédének záró részében elmondta, hogy olyan munka áll mögöttünk, amelyet a projektben dolgozó harmincnégy ember lelkiismeretesen végzett és olyan kitűnő munka volt amely a kistérségben nagy változásokat indítanak el.

 

A projekt fő adatai:

A projekt címe: Legyen jobb a gyermekeknek a Mezőcsáti kistérségben

A projekt azonosítószáma:

TÁMOP 5.2.3-A-11/1-2011-0001

Támogatás intenzitása:  100%

Támogatás összege: 553.228.771.-Ft.

Megvalósítási időszak: 2012.07.01.-2015.06.30.

„Legyen jobb a gyermekeknek” a Mezőcsáti Kistérségben elnevezésű pályázat megvalósítása 2012. július 1-én kezdődött. A projekt elsődleges célcsoportja a hátrányos, illetve halmozottan hátrányos családok, illetve a kistérség teljes lakossága. Mezőcsáti kistérség kilenc településén alig 15 ezren élnek. A népesség mintegy ötöde roma. A népesség 22 százaléka 18 éven aluli, ez mintegy 3300 gyereket jelent. A kormány kiemelt figyelmet fordít a projekt támogatására, a hátrányos helyzetű térségekben élők felzárkóztatására.

Mezőcsáti Kistérségi Gyerekesély Iroda

3450 Mezőcsát, Hősök tere 24.

Telefon: +36 (49) 353-912

E-mail: kisterseg@mezocsat.hu

http://gyerekeselymezocsat.hu/index.html

www.ujszechenyiterv.gov.hu

Vissza